Dark
Light

Hitler gedwarsboomd door chef eigen geheime dienst

Auteur:
1 minuut leestijd

Herbert Wichmann
Herbert Wichmann
In 1940 stuurde Adolf Hitler zo’n twintig agenten naar Engeland om een invasie voor te bereiden. Uit nieuw onderzoek blijkt dat deze agenten werden gedwarsboomd door Herbert Wichmann, chef van de Duitse militaire inlichtingendienst. Dat meldt Der Spiegel deze week.


Volgens het Duitse magazine had Wichmann banden met het verzet en werkte hij de vooruitgestuurde agenten met opzet tegen. Hij zou er bijvoorbeeld voor gezorgd hebben dat hele matige agenten naar Engeland werden geselecteerd voor de missie, waaronder bijvoorbeeld een 24-jarige Nederlandse NSB’er die al na een paar uur door de Engelsen werd gesnapt. Andere agenten waren bijvoorbeeld ongeschikt omdat ze nauwelijks Engels spraken en het land niet kenden.

Der Spiegel baseert zich op onderzoek van de Duitse historica Monika Siedentopf, die een boek schreef over het verzet binnen Duitse geheime diensten rond Operatie Seelöwe, de Duitse campagne tegen Engeland in de eerste oorlogsjaren.

De toenmalige chef contraspionage van de Britse geheime dienst was het ook opgevallen dat de Duitse agenten niet erg gevaarlijk waren. Volgens hem waren de spionnen “ongelofelijk slecht opgeleid”. Naar nu blijkt had chef Herbert Wichmann daar dus de hand in.

×