In de begindagen van de Tweede Wereldoorlog infiltreert de Britse binnenlandse veiligheidsdienst MI5 in kringen van Britse fascisten en antisemieten. Het leidt tot de ontmaskering van een spion onder het personeel van de Amerikaanse ambassadeur Joe Kennedy en de arrestatie van diverse politieke kopstukken zoals sir Oswald Mosley en Archibald Ramsay MP.
De Right Club
De echte hoofdpersoon van Rendez-vous in de Tearooms is echter niet de spion Kent, maar de couturier Anna (de) Wolkoff. Wolkoff is de dochter van de naar Engeland gevluchte witte Russische admiraal Nikolai Wolkoff, die in Londen een eenvoudig Russisch restaurantje drijft dat de ‘Russian Tea Rooms’ heet. Vader en dochter hebben een hekel aan alles dat Joods is en Anna raakt verzeild in kringen van Russische asielzoekers en Britse fascisten en nazi’s die haar antisemitische delen. In haar vaders restaurant treffen ze elkaar. Als haar modehuis failliet gaat, mevrouw Wallis Simpson was een van haar bekende klanten, heeft ze alle tijd om zich politiek in te zetten voor vrede met het Derde Rijk en tegen het ‘Joodse Complot’.
Samen met haar vriendinnen zet Anna Wolkoff zich in voor diverse extreemrechtse clubs zoals de ‘British Union’ van de voormalige Labour-politicus sir Oswald Mosley en vooral de ‘Right Club’ van de Schotse parlementariër Archibald Ramsay. Via haar netwerk van extreemrechtse vrouwen komt ze ook in contact met Tyler Kent, een onverbeterlijke womanizer, die op eigen verzoek is overgeplaatst van Moskou naar Londen. Daar kopieert hij stiekem de correspondentie tussen Churchill en Roosevelt, met name die over de ‘Lend-Lease Act’, waarbij het officieel nog neutrale Amerika de Britten met wapens en munitie steunt. Die informatie zou op dat moment de herverkiezing van Roosevelt voor een unieke derde termijn kunnen dwarsbomen.
Infiltratie
Rendez-vous in de Russian Tearooms is geschreven als een spionageroman. Het komt wat langzaam op gang, want het is zeer gedetailleerd in de omschrijvingen en wat er tussen de personages allemaal is voorgevallen en gezegd. Dat riekt naar een flinke dosis fictie en dat heeft auteur Paul Willets zelf ook beseft. Daarom geeft hij expliciet aan dat hij geen zogenaamde faction heeft geschreven, die soms vermakelijke maar voor historici meestal irritante mix van feit en fictie. Willets heeft vanaf 1986 alles dat er was verzameld over dit onderwerp en heeft naar eigen zeggen daarom het verhaal van Tyler Kent en Anna Wolkoff tot in detail kunnen reconstrueren. Helaas is hij te zuinig met noten. Hoe dan ook, Rendez-vous in de Russian Tearooms is een prachtig verhaal dat een minder bekend spionageschandaal uit de Tweede Wereldoorlog scherp belicht.