Dark
Light

Ook MI5 deed onderzoek naar Charlie Chaplin

Auteur:
1 minuut leestijd
Fragment uit Charlie Chaplins 'Modern Times'
Fragment uit Charlie Chaplins 'Modern Times' (Publiek Domein - wiki)

De Britse geheime dienst MI5 blijkt in de jaren vijftig een onderzoek te hebben ingesteld naar de filmacteur Charlie Chaplin (1889-1977). Dit blijkt uit onlangs vrijgekomen documenten van de geheime dienst.

Het onderzoek werd ingesteld op verzoek de Amerikaanse inlichtingendienst FBI. Deze dienst beweerde dat Chaplin communistische sympathieën had en dat de acteur onder een schuilnaam werkte. In werkelijkheid zou hij Israel Thornstein heten.

Vanwege de moeilijkheden met de Amerikaanse diensten besloot Chaplin de Verenigde Staten in 1952 te verlaten. Hij vertrok naar Zwitserland waar hij een groot huis had gekocht.

Op verzoek van de FBI blijkt de Britse geheime dienst MI5 in de jaren vijftig dus ook een onderzoek naar Chaplin te hebben ingesteld. De acteur had zelf altijd beweerd dat hij op 16 april 1889 in zuid-Londen was geboren. De MI5 onderzocht dit, maar vond hiervoor geen bewijs.

Ook vond de dienst geen enkel bewijs voor de bewering dat Chaplin in werkelijkheid Israel Thornstein zou heten. Uiteindelijk stelde de MI5 vast dat Chaplin geen gevaar voor de veiligheid was.

Zigeunerkoningin

Over de geboorteplaats en geboortedatum van Charlie Chaplin bestaat nog altijd veel onduidelijkheid. Onlangs dook er wel een brief op van ene Jack Hill. Die beweerde dat Chaplin geboren was in een woonwagen. Zijn moeder, een tante van Hill, zou bekend zijn geweest onder de naam zigeunerkoningin’.

Chaplin werd wereldberoemd met zijn stomme films, films waarin niet gesproken werd. Enkele bekende films zijn The gold rush (1925), The circus (1928) en City lights (1931). Toen de sprekende film zijn intrede deed, was Chaplin aanvankelijk terughoudend. In 1940 kwam hij echter met de film The Great Dictator, waarin hij onder meer Adolf Hitler, in de film Adenoid Hynkel geheten, persifleerde. In 1957 maakte de film A King in New York, een satire op de Amerikaanse jacht op communisten in het McCarthy-tijdperk.

Lees ook: Charlie Chaplin (1889-1977) – Engelse acteur en komiek
DVD: Charlie Chaplin – Ultimate Collection Box

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.704 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Zelfde rubriek

×