Week van de koloniale geschiedenis

Toetsenist Jon Lord van Deep Purple overleden

Jon Lord tijdens een optreden in 2007 – Foto: CC/Menerbes
Jon Lord, toetsenist en mede-oprichter van de rockband Deep Purple, is maandag op 71-jarige leeftijd overleden.

Jon Lord richtte in 1968 samen met gitarist Ritchie Blackmore de band Roundabout op. Al snel viel deze band echter uit elkaar. De drummer en bassist vertrokken. Enige tijd later werd er een nieuwe band gevormd. Lord en Blackmore kregen gezelschap van bassist Nick Simper, drummer Ian Pace en zanger Rod Evans.

De naam van de band werd Deep Purple en de eerste single werd gelijk een hit: Hush. Na twee jaar en drie albums werd Evans uit de band gezet. De zanger werd opgevolgd door Ian Gillan.

- advertentie -

Deep Purplescoorde een groot aantal hits. De bekendste nummers van de band zijn waarschijnlijk Smoke on the Water en Child in Time. Dit laatste ruim tien minuten durende nummer dateert uit 1970 en werd gemaakt als protest tegen de Koude Oorlog. Jon Lord was een van de componisten van het beroemde nummer.

Sinds 1995 heeft Child in Time altijd in de top vijf van de Top 2000 van Radio2 gestaan.

Jon Lord verliet Deep Purple in februari 2002 na een tournee door het Verenigd Koninkrijk. Eind 2011 maakte hij bekend alvleesklierkanker te hebben. De muzikant overleed maandag aan de gevolgen van die ziekte.

Highway Star, een van de vele nummers van Deep Purple waar Jon Lord als toetsenist een groot aandeel aan had:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: