Dark
Light

Tonkin-resolutie (7 augustus 1964)

Vrijbrief voor massabombardementen in Vietnamoorlog
Auteur:
2 minuten leestijd
President Johnson ondertekent de Tonkin-resolutie op 10 augustus 1964 (US National Archives)
President Johnson ondertekent de Tonkin-resolutie op 10 augustus 1964 (US National Archives)

De Tonkin-resolutie werd op 7 augustus 1964 door het Amerikaanse Congres aangenomen. Dit naar aanleiding een (vermeend) incident in de Golf van Tonkin op 2 augustus 1964. Volgens de Amerikanen vielen daar Noord-Vietnamese torpedoschepen de Amerikaanse torpedojager Maddox aan. Op 4 augustus werd ook het Amerikaanse oorlogsschip C. Turner Joy belaagd. De Amerikanen reageerden met de Tonkin-resolutie. Deze bepaling leidde tot een verdere escalatie van de Vietnamoorlog door Operation Rolling Thunder (1965-1968).

Historische achtergrond Tonkin-resolutie

De Tonkin-bepaling gaf de Amerikaanse president Lyndon B. Johnson (1908-1973) de vrijmacht om alles in te zetten om het gevaar van Noord-Vietnam in te dammen. Hij kreeg toestemming om…

“…alle noodzakelijke stappen te ondernemen, inclusief het gebruik van militaire middelen, om leden van de ZOAVO [Zuidoost-Aziatische Verdragsorganisatie, opgericht in 1954, red.] te helpen bij de verdediging van hun vrijheid.”

Gevolgen van de Tonkin-resolutie

De Tonkin-resolutie vormde een rechtvaardiging voor onbeperkte agressie in Vietnam. Tonkin leidde tot massale luchtaanvallen en bombardementen op Noord-Vietnam. Het Tonkin-incident bleek later echter een door de Verenigde Staten flink opgeblazen gebeurtenis te zijn en diende als rechtvaardiging van het intensiveren van de oorlog tegen Noord-Vietnam. Op 13 februari 1965 gaven Johnson en zijn adviseurs de Amerikaanse legerleiding de opdracht om Operation Rolling Thunder uit te voeren, lees: het onbeperkt bombarderen van Noord-Vietnam. Deze operatie, die officieel startte op 2 maart 1965, hield aan tot oktober 1968. In die periode gooiden de Verenigde Staten 643.000 ton bommen op Noord-Vietnam.

In 1970 herriep de Amerikaanse Senaat de resolutie uiteindelijk. Zoals bekend liep de Vietnamoorlog op een desillusie uit voor de Verenigde Staten. Mede hierom verkleinde het Amerikaanse Congres in 1973 de bevoegdheid van toenmalige president, Richard Nixon (1913-1994), om oorlog te voeren. De maximale periode waarin een president de vrijmacht had om zonder toestemming van de Amerikaanse volksvertegenwoordiging oorlog te voeren, werd ingekort tot zestig dagen.

Noord-Vietnamese commandant Vo Nguyen Giap doet boekje open

In 1995 gaf Vo Nguyen Giap (1912-2013), de Noord-Vietnamese commandant tijdens de Vietnamoorlog toe dat Noord-Vietnamese schepen op 2 augustus de Maddox hadden aangevallen. De aanval op 4 augustus ontkende hij en was volgens hem een leugen van de regering-Johnson.

Boek: Een man tegen de wereld – Tim Weiner

Bronnen

*https://www.britannica.com/event/Gulf-of-Tonkin-Resolution
*https://www.ensie.nl/liek-mulder/tonkin-incident-2-augustus-1964
*https://history.state.gov/milestones/1961-1968/gulf-of-tonkin
*https://www.history.com/this-day-in-history/johnson-approves-operation-rolling-thunder
*https://histobron.nl/tonkin-resolutie-7-augustus-1964/

×