Dark
Light

Topstuk René Daniëls naar Dordrechts Museum

Auteur:
1 minuut leestijd
Zonder Titel, 1987 - René Daniëls
Zonder Titel, 1987 - René Daniëls

Het Dordrechts Museum heeft een belangrijke schenking gekregen van haar bedrijfsvrienden, een nog vrijwel onbekend werk van de kunstenaar René Daniëls. Daniëls is volgens het museum een sleutelfiguur in de schilderkunst van de laatste veertig jaar. Het verworven schilderij wordt beschouwd als een hoogtepunt in de collectie hedendaagse schilderkunst van het Dordrechts Museum.

Directeur Peter Schoon ontving het schilderij donderdagavond uit handen van de voorzitter van de bedrijfsvrienden, Ben Knüppe. Schoon toonde zich zeer ingenomen met deze schenking:

“We zijn ongelooflijk verheugd met dit werk van Daniëls. Het betreft een kwalitatief hoogstaand en waardevol schilderij van een belangrijke kunstenaar die nog in onze collectie ontbrak”.

Nooit eerder kreeg het museum zo’n kostbaar hedendaagse werk. Het schilderij, Zonder Titel, 1987, kostte 225.000 euro. Dit bedrag werd door de bedrijfsvrienden bij elkaar gebracht. Het werk wordt onderdeel van de vaste collectie van het Dordrechts Museum.

Gesloten oeuvre

René Daniëls debuteerde eind jaren zeventig tegen de achtergrond van de herleving van de schilderkunst, die overal in Europa en de Verenigde Staten begin jaren tachtig weer opkwam. Hij was vertegenwoordigd in belangrijke overzichten in de jaren tachtig zoals Westkunst, Der Zerbrochenen Spiegel, Bilderstreit en de Dokumenta in Kassel. Daarnaast zijn in tal van musea in binnen en buitenland solotentoonstellingen van zijn werk georganiseerd. Daniëls kreeg in 1987 een hersenbloeding en dit heeft hem sindsdien weerhouden van het maken van nieuw werk. Zijn oeuvre wordt als gesloten beschouwd.

Het Dordrechts Museum:

“Het aangekochte werk, Zonder Titel, 1987, is een schitterende compositie in de beste traditie van de Nederlandse schilderkunst. Het werk balanceert tussen abstract en figuratief, dat wil zeggen kan gezien worden als compositie van vlakken, maar ook als ruimte, een stad of een gebouw met deuren en wanden. Een topwerk en een aanwinst voor de collectie Dordrecht.”

Boek: De woorden staan niet op hun juiste plaats – René Daniëls

×