Dark
Light

Topstuk Titiaan komt naar Den Haag

1 minuut leestijd
Venus verrijst uit de zee - Titaan, ca.1520 (Edinburgh, National Galleries of Scotland)
Venus verrijst uit de zee - Titaan, ca.1520 (Edinburgh, National Galleries of Scotland)

Bij Galerij Prins Willem V aan het Buitenhof in Den Haag is vanaf oktober een topstuk van Titaan te bewonderen. Het gaat om het schilderij Venus verrijst uit de zee (De geboorte van Venus). Het werk werd rond 1520 gemaakt en is afkomstig van de National Galleries of Scotland in Edinburgh.

Venus verrijst uit de zee - Titaan, ca.1520 (Edinburgh, National Galleries of Scotland)
Venus verrijst uit de zee – Titaan, ca.1520 (Edinburgh, National Galleries of Scotland)


Volgens het museum is dit schilderij van Venus een mooi voorbeeld van Titiaans kunst. De godin van de liefde, die volgens de mythologie als een volgroeide vrouw werd geboren uit het schuim van de zee, staat tot haar dijen in het water en wringt in gedachten verzonken haar lange natte haren uit.

Met haar sensuele gestalte vult zij het hele doek en lijkt daardoor bijna lijfelijk aanwezig. Titiaan maakte van haar een vrouw die in alles voldeed aan het geldende schoonheidsideaal: vol en rond op de heupen en dijen, kleine borsten, roomblanke huid en een weelderige bos rood haar. Naar zestiende-eeuwse Venetiaanse begrippen was dit de mooist denkbare vrouw.

Titiaan (1485/1490-1576) was een invloedrijk schilder uit de bloeitijd van de Venetiaanse schilderkunst, de zestiende eeuw. Hij stond bekend om zijn gevoel voor kleur en natuurlijke details en schilderde volgens kenners naarmate hij ouder werd steeds virtuozer.

Titiaan in de Galerij is onderdeel van een serie en is het tweede internationale topstuk dat in Galerij Willem V wordt uitgelicht. Het museum toont jaarlijks gedurende enkele weken één meesterwerk van een schilder die gewoonlijk niet in Nederland is te zien. Zo is alleen in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam een schilderij van Titiaan te vinden. Vorig jaar was Een jongen gebeten door een hagedis van Caravaggio uit de National Gallery in Londen het eerste schilderij in deze serie met meesterwerken.

Venus verrijst uit de zee is van 10 oktober tot en met 7 december te zien.

×