Dark
Light

Werk Caravaggio te zien in Den Haag

Auteur:
2 minuten leestijd
Het schilderij van Cravaggio in de Galerij Prins Willem V in Den Haag
Het schilderij van Cravaggio in de Galerij Prins Willem V in Den Haag

Het schilderij van Cravaggio in de Galerij Prins Willem V in Den Haag
Het schilderij van Cravaggio in de Galerij Prins Willem V in Den Haag
Sinds donderdag hangt in Galerij Prins Willem V in Den Haag een schilderij van de beroemde Italiaanse kunstenaar Caravaggio (1571-1610). Het gaat om het werk Een jongen gebeten door een hagedis.

Caravaggio (1571 – 1610). Een jongen gebeten door een hagedis
Caravaggio (1571 – 1610). Een jongen gebeten door een hagedis


Het schilderij, dat gemaakt is tussen 1595 en 1600, is afkomstig uit de collectie van de National Gallery in Londen. Dat er de komende tijd een werk van Caravaggio in Den Haag is te zien is bijzonder. Geen enkel Nederlands museum bezit namelijk een schilderij van de Italiaanse meester.

Caravaggio is beroemd om zijn dramatische voorstellingen. Door een combinatie van actie, emotie, levensechtheid en een sterk licht-donkercontrast spreken zijn schilderijen veel kijkers aan. Het schilderij van de jongen die wordt gebeten door een hagedis is daar wat betreft het museum een goed voorbeeld van:

De schrik spat van het gezicht, een kreet van afschuw is haast te horen – als kijker kun je er niet omheen. Dit soort heftige voorstellingen maakten Caravaggio geliefd én verguisd.

Galerij Prins Willem V is een museum in het historische centrum van Den Haag. Stadhouder prins Willem V van Oranje-Nassau liet de zaal in 1774 bouwen om er zijn schilderijen tentoon te stellen. De wanden hingen er bomvol, zodat de rijkdom van zijn verzameling goed te zien was. De Galerij is nu in oude luister hersteld en ruim 150 oude meesters (waaronder Jan Steen, Rubens en Paulus Potter) hangen er weer zij aan zij.

In de Galerij is de komende jaren een serie tentoonstellingen te zien van telkens één schilderij. Gedurende enkele weken wordt een topstuk getoond dat gewoonlijk niet in Nederland is te zien. De bruiklenen komen uit internationaal vermaarde musea. De Caravaggio uit de National Gallery in Londen is het eerste schilderij in deze serie met meesterwerken in de Galerij.

Caravaggio’s ongepolijste realisme, zijn dramatische licht-donkercontrasten en zijn natuurlijke kleuren veroorzaakten kort na 1600 een sensatie in Rome. Iedereen werd meegesleept door de opvallende nieuwe manier van werken. Zijn levensechte stijl werd in korte tijd immens populair. In de eerste helft van de 17de eeuw had Caravaggio navolgers in Italië, maar ook in Frankrijk, Spanje en de Nederlanden. Hij is de enige vernieuwer in de kunstgeschiedenis naar wie een wijd verbreide internationale kunststroming is vernoemd: het caravaggisme.

×