Dark
Light

Twee ton voor verzameling Olympische Spelen 1928

Auteur:
1 minuut leestijd
Houten klomp met handetekeningen van Amerikaanse sporters (MPO Auctions)
Houten klomp met handetekeningen van Amerikaanse sporters (MPO Auctions)

De veiling van de verzameling voorwerpen van de Olympische Spelen van 1928 heeft ruim 200.000 euro opgeleverd. Verzamelaar Jaco Treurniet (81) wilde eigenlijk dat zijn collectie bijeen zou blijven. Pogingen om de verzameling te verkopen aan onder meer de stad Amsterdam, het Olympisch Stadion en NOCNSF mislukten echter.

Poster van de Olympische Spelen van 1928
Poster van de Olympische Spelen van 1928
Uiteindelijk besloot Treurniet daarom om de spullen stuk voor stuk te laten veilen. De bijzondere collectie is daarmee uiteengevallen.

De afgelopen veertig jaar verzamelde Jaco Treurniet zoveel mogelijk objecten die herinneren aan de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Dit is de enige keer dat het mondiale sportevenement in Nederland werd gehouden. Tijdens de editie in Amsterdam werd voor het eerst de olympische vlam aangestoken. Dit werd toen nog niet gedaan door een bekende sporter, maar door een medewerker van het plaatselijke gasbedrijf.

In totaal werden er zo’n duizend objecten geveild. Onder de kopers bevonden zich ook veel buitenlanders. Lang niet alle objecten blijven daarmee in Nederland. De opbrengst van de veiling werd vooraf geschat op zo’n 100.000 euro.

Voor een herinneringsklomp met daarop handtekeningen en namen van Amerikaanse deelnemers – waaronder die van de gouden medaille winnaars Johnny Weissmuller, Allie Morrison en Johnny Kuck – werd 1250 euro neergelegd. Er werden ook drie medailles geveild. Een gouden, zilveren en bronzen plak. Deze brachten bij elkaar ongeveer 25.000 euro op.

×