Dark
Light

Tweelingband, ca. 1725

1 minuut leestijd
Tweelingband, ca. 1725
Tweelingband, ca. 1725

Deze zogenaamde ‘tweelingband’ bestaat uit twee ruggen, die één plat gemeen hebben. Dit technische hoogstandje, in combinatie met een zeer uitvoerige decoratie, maken van dit bandje een zeer opmerkelijk stuk.

De stempeling is uitgevoerd in zilver dat in de loop der tijd zwart geoxideerd is en bestaat uit diverse ornamenten, vogels en bloemen. Centraal op de platten staan de figuren van de Hoop en Liefde. Het is mogelijk dat dit boekje een huwelijksgeschenk was. De op de platten afgebeelde deugden zijn illustratief voor de inhoud: een collectie gedichten met een relatie tot het huwelijk.

Vorige topstuk | Volgende topstuk

Tweelingband, ca. 1725
Tweelingband, ca. 1725
Voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur was in 2014 een expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteerden de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Tweelingband, ca. 1725. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.
×