Tweelingband, ca. 1725

Tweelingband, ca. 1725
Tweelingband, ca. 1725
Deze zogenaamde ‘tweelingband’ bestaat uit twee ruggen, die één plat gemeen hebben. Dit technische hoogstandje, in combinatie met een zeer uitvoerige decoratie, maken van dit bandje een zeer opmerkelijk stuk.

De stempeling is uitgevoerd in zilver dat in de loop der tijd zwart geoxideerd is en bestaat uit diverse ornamenten, vogels en bloemen. Centraal op de platten staan de figuren van de Hoop en Liefde. Het is mogelijk dat dit boekje een huwelijksgeschenk was. De op de platten afgebeelde deugden zijn illustratief voor de inhoud: een collectie gedichten met een relatie tot het huwelijk.

Vorige topstukVolgende topstuk

Tweelingband, ca. 1725
Tweelingband, ca. 1725
Expositie Topstukken KB

- advertentie -

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Tweelingband, ca. 1725. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: