Vroege kleurendruk, 1694-1697

Vroege kleurendruk, 1694-1697 (KB)
Vroege kleurendruk, 1694-1697 (KB)

Expositie Topstukken KB

Het Admirandorum quadruplex spectaculum (viervoudig schouwspel van wonderen) is een verzameling van 71 gravures van de Nijmeegse kunstenaar Johannes van Call (1656-1722).

In vier onderdelen trekken de belangrijkste plaatsen aan de Rijn en Het Loo, Honselaarsdijk, Den Haag en Amsterdam voorbij. De gravures zijn uitgegeven door Petrus Schenk (1660-1713), een Duitse graveur die zich in 1684 in Amsterdam vestigde. Schenk was niet alleen een productief kunstenaar, maar ook uitgever van kaarten, prenten en boeken. Hij gaf vele prachtige plaatwerken uit, zoals dit Admirandorum quadruplex spectaculum.

Wat dit exemplaar zo bijzonder maakt, is te zien op de afbeeldingen: de prenten zijn in kleur gedrukt. Daarmee is dit één van de vroegste in Nederland in kleur gedrukte boeken. Digitaal bladeren door dit schitterende boek? Klik hier

- advertentie -

Vorige topstuk

Volgende topstuk

Vroege kleurendruk, 1694-1697 (KB)
Vroege kleurendruk, 1694-1697 (KB)

 

Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer een Vroege kleurendruk, 1694-1697. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: