Mijnheer Prikkebeen, het eerste Nederlandse stripverhaal (1858)

Mijnheer Prikkebeen (1858)
Mijnheer Prikkebeen (1858)
Mijnheer Prikkebeen wordt algemeen beschouwd als het eerste Nederlandse stripverhaal. Het is een bewerking van een verhaal van de Zwitserse auteur Rodolphe Töpffer (1799-1846), Histoire de Monsieur Cryptogame.

Prikkebeen probeert zijn tirannieke zuster Ursula te ontvluchten, maar loopt haar steeds weer tegen het lijf. Als hij schipbreuk lijdt en door een walvis wordt opgeslokt, ontmoet hij Pieternel, met wie hij in de walvis trouwt. Zij wordt uitgespuugd, en Prikkebeen komt aan land als de walvis wordt gevangen.

Na veel omzwervingen met Ursula, waarbij hij zelfs in Algiers tot slaaf wordt gemaakt, vindt hij uiteindelijk Pieternel terug. Zij blijkt weduwe te zijn en acht kinderen te hebben, maar ze leven toch lang en gelukkig.

Blader online door Mijnheer Prikkebeen via kb.nl/bladerboeken/mijnheer-prikkebeen
U kunt ‘Mijnheer Prikkebeen’ als boekje bestellen via kb.nl/webwinkel/prentenboeken

- advertentie -

Vorige topstukVolgende topstuk

Mijnheer Prikkebeen (1858)
Mijnheer Prikkebeen (1858)
Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Mijnheer Prikkebeen (1858). Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over:

1 Comment Join the Conversation →