Dark
Light

‘Hoograven al 3000 jaar geleden bewoond’

Auteur:
1 minuut leestijd
Foto: Gemeente Utrecht
Foto: Gemeente Utrecht

Archeologen hebben op een bouwterrein in de Utrechtse wijk Hoograven een vlechtwerk van zogenaamde wilgentenen gevonden. Het vlechtwerk is waarschijnlijk 3000 jaar oud. Dat meldt de gemeente Utrecht donderdag.

Naast het vlechtwerk van wilgentenen zijn restanten van de Romeinse Limesweg aangetroffen. De vondsten zijn gedaan voorafgaand aan de bouw van een school. De archeologen werden onlangs verrast toen ze in Hoograven een goed geconserveerd en vakkundig gemaakt vlechtwerk van minimaal 38 meter lang en ongeveer één meter breed vonden. Het vlechtwerk is gemaakt van dunne en opvallend regelmatig gevormde wilgentenen. Dit duidt er volgens de onderzoekers op dat het om gecultiveerd hout gaat.

Nader onderzoek moet nog duidelijk maken waar het vlechtwerk voor is gebruikt. Aangezien het op de toenmalige oever van de Rijn is gemaakt, heeft het mogelijk met visvangst te maken gehad. Ook moet nog vastgesteld worden hoe oud het vlechtwerk precies is. Archeologen denken dat het dateert uit de bronstijd, waarmee de bewoningsgeschiedenis van Hoograven 3000 jaar teruggaat in de tijd. Het zouden daarmee een van de oudste bewoningssporen zijn die ooit in de gemeente Utrecht zijn gevonden.

Romeinse Limesweg

De archelogen troffen in de Utrechtse wijk ook sporen aan van de Romeinse Limesweg. De gemeente Utrecht is al langere tijd bezig het tracé van de Romeinse weg goed in beeld te krijgen.

De aanleg van de weg was destijds een groots infrastructureel werk waar de Romeinen veel tijd en energie in hebben gestoken. Veel materialen werden uit plaatsen van ver buiten Utrecht aangevoerd. Zo blijkt uit de vondst van een dakpanstempel dat er bij de aanleg van de weg in Hoograven puin is gebruikt van een fort in het Duitse Xanten, dat tijdens de Bataafse Opstand in het jaar 69 werd verwoest.

In tegenstelling tot wat lang is gedacht, liep de Romeinse weg in onze provincie niet van fort naar fort, maar vormde een snelle, vrij rechte verbinding, met afsplitsingen naar de forten op het Domplein en de Hoge Woerd in De Meern.

De vondst in Hoograven toont nogmaals aan dat de loop van de Romeinse weg veel hedendaagse wijken in Utrecht met elkaar verbindt; van Leidsche Rijn via Kanaleneiland naar Hoograven en Lunetten.

×