Valentijnsdag, sinds wanneer vieren we dat?

Valentijnsdag, sinds wanneer vieren we dat?
Valentijnsdag, sinds wanneer vieren we dat?
In Engeland wordt Valentijnsdag al sinds de late middeleeuwen beschouwd als hét moment om een geliefde extra aandacht te geven. Die traditie was in Nederland ook wel bekend.

Zo werd in 1829 het boek Sint Valentijnsdag of het schone meisje van Perth van Sir Walter Scott in het Nederlands vertaald. En in 1885 schreef Het nieuws van den dag een artikel over de grote drukte op het postkantoor in Londen op 14 februari. Valentijnsdag werd in Nederland lang gezien als een aardige, maar ons vreemde traditie. Sinds wanneer doen wij er aan mee?

Bloemisten

Na de Tweede Wereldoorlog leefde de Nederlandse bloemensector op. Rond 14 februari werden goede zaken gedaan met het buitenland. De bloemisten probeerden het ook in Nederland zover te krijgen dat iedereen elkaar op deze dag een bloemetje zou geven. In 1951 kregen alle inwoners van Leeuwarden daarom een strooibiljet. Daarop stond dat Sint Valentijn een monnik was die rond 250 na Christus bloemen gaf om iemand te troosten of paartjes gelukkig te maken; een daad die navolging verdiende. De Leeuwarder courant vroeg aan bloemisten of de actie geslaagd was en kreeg een helder antwoord: ‘De Friezen zijn te nuchter. Ze lopen niet zo snel warm’.

Toch gaf de Nederlandse bloemisterij 14 februari niet op. In de jaren zeventig haalde ze met het uitdelen van bloemen herhaaldelijk de krant. In 1974 kregen alle vrouwelijke Kamerleden een bloemetje, in 1976 waren de wegenwachters de gelukkigen en in 1979 werden chauffeurs in het openbaar vervoer in het zonnetje gezet. Dit kreeg lokaal wel navolging, maar echte populariteit bleef uit. In 1981 was er maar 1 drukkerij in Nederland die Valentijnskaarten drukte – slechts 25.000 stuks per jaar.

- advertentie -

De jaren negentig

Valentijnskaart uit 1910
Valentijnskaart uit 1910
In het midden van de jaren tachtig werd er nog nauwelijks iets aan Valentijn gedaan in Nederland. Dat sloeg in een paar jaar om. In 1990 boden enkele kranten de mogelijkheid om in een speciale Valentijnsrubriek berichten te plaatsen. Het bleek een groot succes. Een jaar later werden er rond 14 februari meer dan twee miljoen kaartjes en pakketten verzonden. Dat Valentijnsdag juist nu doorbrak, verbaast eigenlijk niet. De welvaart nam vanaf het eind van de jaren tachtig behoorlijk toe en de Amerikaanse cultuur kreeg in de jaren negentig een prominente plek in Nederland. De eerste kritiek ontstond ook in deze periode: Valentijnsdag zou een materialistisch feest zijn, het is enkel door winkeliers bedacht om mensen geld uit de zakken te kloppen.

Valentijn nu

Inmiddels zijn er grofweg twee visies op het Valentijnsfeest: ofwel je doet iets romantisch voor een geliefde, ofwel je besteedt er geen aandacht aan omdat het iets commercieels en materialistisch is. De eerste groep groeit. Vooral jongeren zien in de moderne Valentijnsdag iets wat simpelweg erbij hoort, net als Kerst, Sinterklaas en steeds vaker – ook naar Amerikaans voorbeeld – Halloween.

~ Nationaal Historisch Museum

Lees ook: Geschiedenis van Valentijnsdag

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: