Van der Valk koopt landhuis DDR-leider Honecker

Drewitzer-meer
Hotelketen Van der Valk heeft een voormalig landhuis van DDR-leider Erich Honecker gekocht. Dat melden verschillende Duitse media.

Het zogeheten ‘Honecker-huis’ was in 1982 een cadeau van de Oost-Duitse communistische partij aan partijleider Honecker. Toen hij het huis op het voormalige landgoed Drewitzer-See bewoonde was het voorzien van een privé-bioscoop, binnenzwembad, eigen waterzuivering en krachtcentrale. De bioscoop zat destijds vol met afluisterapparatuur en werd gezien als de enige Stasi-bioscoop ter wereld.- advertentie -
Erich Honecker in 1953

Van der Valk exploiteerde het landhuis al sinds 2010. Sinds deze week is de hotelketen dus officieel eigenaar van het pand. Er zou 3,4 miljoen euro met de koop zijn gemoeid.

Het Honecker-huis ligt op een steenworp afstand van Dobbin-Linstow, waar Van der Valk ook verschillende vakantieresorts heeft. Het landhuis van de DDR-leider werd in 1998 gekocht door een zakenman die vervolgens verschillende vakantiewoningen op het terrein liet bouwen. In 2009 ging deze zakenman failliet.

Erich Honecker

Honecker was vanaf 1976 Staatsraadvoorzitter (staatshoofd) van de Deutsche Democratische Republiek (DDR). Hij werd in 1989 afgezet door zijn eigen partij, omdat hij niks ondernam tegen de groeiende onrust in het Oostblok. Kort daarna werd er een onderzoek naar hem gestart wegens ambtsmisbruik en corruptie. Na de val van de muur dook hij onder in Chili. Toen hem in Duitsland aanzetting tot doodslag ten laste werd gelegd, vanwege zijn bevel om vluchtelingen bij de muur dood te schieten, ging Honecker weer naar Berlijn om zich te verdedigen. Die rechtszaak werd echter geschrapt, vanwege Honeckers slechte gezondheid. In 1994 overleed hij in Chili.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier