Dark
Light

Van Gogh Museum en Pokémon gaan samenwerking aan

Auteur:
1 minuut leestijd
Pokémon Van Gogh Museum
(Links) Pikachu geïnspireerd op Zelfportret met grijze vilthoed, 2022, Naoyo Kimura (1960), The Pokémon Company International. (Rechts) Zelfportret met grijze vilthoed, Vincent van Gogh, 1887, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting).

Het Van Gogh Museum in Amsterdam wil een nieuw publiek kennis laten maken met het werk van Vincent van Gogh en is daarvoor een samenwerking aangegaan met Pokémon. Volgens het museum is de samenwerking niet zo vreemd als deze op het eerste gezicht wellicht lijkt: “Vincents werk en Pokémon hebben beide een bijzondere band met de Japanse kunst en cultuur.”

Tot begin volgend jaar zijn in het museum zes Pokémon-schilderijen te bewonderen die zijn gebaseerd op werken van Vincent van Gogh. Zo is het bekende figuurtje Pikachu bijvoorbeeld te zien in een werk dat op Zelfportret met grijze vilthoed (1887) is geïnspireerd. De Pokémon Sunflora is verder verstopt in een variant op Van Goghs beroemde Zonnebloemen (1889) en de figuurtjes Snorlax en Munchlax relaxen in werk dat is geïnspireerd op De slaapkamer (1888):

Van Gogh Pokemon slaapkamer
Munchlax & Snorlax geïnspireerd op De slaapkamer, 2022, sowsow (1988), The Pokémon Company International

Invloed

Vincents werk en Pokémon hebben beide een bijzondere band met de Japanse kunst en cultuur. Japanse prenten waren van grote invloed op Vincents kunst en zijn kijk op de wereld. In een brief aan zijn broer Theo in september 1888 schreef hij over deze inspiratiebron:

‘En je kunt volgens mij de Japanse kunst niet bestuderen zonder veel vrolijker en gelukkiger te worden en het doet ons terugkeren naar de natuur, ondanks onze opvoeding en ons werk in een wereld vol conventies.’

Pokémon Van Gogh zonnebloemen
Sunflora geïnspireerd op Zonnebloemen, 2022, Tomokazu Komiya (1973), The Pokémon Company International

Voor kinderen van zes jaar en ouder is verder een speurtocht opgezet waarbij de jonge museumbezoekers langs de werken van Vincent van Gogh worden geleid die de inspiratie vormden voor de zes Pokémon-schilderijen. Tijdens deze tocht ontdekken de kinderen ook de verhalen achter de schilderijen.

Verder is er voor de bovenbouw van het basisonderwijs en onderbouw van het voortgezet onderwijs online lesmateriaal ontwikkeld.

×