Dark
Light

Van Gogh Museum verwerft brief van Van Gogh en Gauguin aan Bernard uit 1888

2 minuten leestijd
Foto: Van Gogh Museum
Foto: Van Gogh Museum

Op een veiling bij Drouot in Parijs heeft de Vincent van Gogh Stichting dinsdagmiddag een brief van Vincent van Gogh verworven voor de collectie van het Van Gogh Museum. De brief is in 1888 geschreven door Vincent van Gogh en Paul Gauguin. Beurtelings doen zij verslag aan hun kunstenaarsvriend Emile Bernard over de intense periode tijdens hun gezamenlijke verblijf in het Gele Huis in Arles, waar ze zij aan zij leefden en dag en nacht werkten aan hun visie op en rol in de toekomst van de moderne kunst.

Portret van Émile Bernard door Henri de Toulouse-Lautrec
Portret van Émile Bernard door Henri de Toulouse-Lautrec (Publiek Domein – wiki)
Het is de enige brief die Van Gogh ooit samen met een andere kunstenaar schreef. Het museum beschouwt de brief als het belangrijkste document van Van Gogh dat nog in particuliere handen was.

Over de brief

Vincent van Gogh en Paul Gauguin schreven de brief (brief 716 in de uitgave van de volledige correspondentie) ongeveer een week nadat Gauguin in 1888 bij Vincent was ingetrokken in het Gele Huis in Zuid-Frankrijk om als kunstenaarsbroeders samen te werken. Het was de eerste concrete stap om Van Goghs droom werkelijkheid te laten worden: de stichting van een kunstenaarskolonie in Arles. Van Gogh wilde kunstenaar Emile Bernard ook graag naar het zuiden laten komen, en hield hem tot in detail op de hoogte van alles wat er gebeurde. Er worden in deze brief geen woorden verspild aan wissewasjes, de kunstenaars komen meteen tot de kern: de brief is een uiteenzetting van hun artistieke samenwerking en de toekomst van de moderne kunst.

Hoewel de brief aan Bernard geschreven is door beide kunstenaars, is het ook een dialoog tussen Van Gogh en Gauguin zelf. Ze schreven apart van elkaar over hun eerste indrukken van de samenwerking, maar wisten dat de ander de brief ook zou lezen. Het Van Gogh Museum:

Het verschil in toon tussen de twee kunstenaarsvrienden geeft een psychologische lading aan de brief, zeker met kennis van de tragische afloop van de samenwerking toen Vincent ten prooi aan een aanval van een geestesziekte zijn oor afsneed. Ook geeft de brief een interessante andere inkijk in de werkwijze van de kunstenaars: zo schrijft Van Gogh: ‘Nu, wat je zal interesseren – we hebben een paar uitstapjes naar de bordelen gemaakt en waarschijnlijk zullen we daar uiteindelijk vaak gaan werken’.

Foto: Van Gogh Museum
Foto: Van Gogh Museum
Het museum besteedt dit najaar aandacht aan het feit dat Vincent van Gogh niet alleen kunstenaar was, maar ook een gepassioneerd briefschrijver. Het Van Gogh Museum beheert met zeker 875 documenten de grootste collectie brieven van Van Gogh ter wereld (de complete correspondentie van Vincent van Gogh bestaat uit bijna 930 brieven en bijbehorende documenten), maar deze worden vanwege hun kwetsbaarheid zelden getoond. De tentoonstelling ‘Je liefhebbende Vincent’. Van Goghs mooiste brieven biedt de gelegenheid om een veertigtal brieven van Vincent van Gogh te zien, in combinatie met beroemde werken als De slaapkamer (1888), De zaaier (1888) en De aardappeleters (1885).

Het museum bezat tot op heden nog geen brieven die Van Gogh schreef aan Emile Bernard. Deze nieuwste toevoeging aan de collectie van het Van Gogh Museum zal voor het eerst te zien zijn in deze tentoonstelling.

Overzicht van Boeken over Vincent van Gogh

×