Week van de koloniale geschiedenis

Veel notarissen betrokken bij verkoop Joodse woningen

Kille mist – Het Nederlandse notariaat en de erfenis van de oorlog

Notarissen behoren de rechtszekerheid voor iedereen te beschermen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog notarissen echter op grote schaal te hebben meegewerkt aan de ontrechting van de Joden. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Raymund Schütz, auteur van het boek Kille mist – Het Nederlandse notariaat en de erfenis van de oorlog.

Kille mist – Het Nederlandse notariaat en de erfenis van de oorlog
Kille mist – Het Nederlandse notariaat en de erfenis van de oorlog
Tijdens de Duitse bezetting kreeg de beroepsgroep te maken met verordeningen van de bezetter die het Nederlandse rechtssysteem ingrijpend veranderden. Raymund Schütz ontdekte hoe de deftige Broederschap van Notarissen als gevolg hiervan betrokken raakte bij de uitvoering van de ontrechtende maatregelen tegen de Joden. Zo speelden notarissen bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de doorverkoop van Joodse huizen.

Na de Tweede Wereldoorlog werd wel aangedrongen op vervolging van notarissen die gecollaboreerd hadden met de bezetter. Minister van Justitie Van Maarseveen maakte echter een afspraak met de beroepsgroep waardoor het niet tot vervolging kwam. Raymund Schütz vertelt hierover tegenover de NOS:

“Er is een deal gemaakt tussen notarissen en de minister van Justitie om hen niet te vervolgen, als de beroepsgroep als geheel een bepaald bedrag afstond. Dat is gebeurd. En daarom is het hele verhaal van de notarissen in de Tweede Wereldoorlog en het Joodse onroerend goed onder het tapijt geveegd.”

Als gevolg van deze deal stortten de notarissen ongeveer 1 miljoen gulden in een fonds. Het geld kwam uiteindelijk terecht bij het Joods Maatschappelijk Werk en de Stichting 1940-1945.

- advertentie -

Naast de notarissen die geen weerstand konden bieden aan de winstgevende praktijken, waren er ook notarissen die verzetsdaden pleegden. In zijn boek staat Schütz daarna stil bij het lot van de Joodse notarissen.

Boek: Kille mist – Het Nederlandse notariaat en de erfenis van de oorlog
Lees ook: ‘Hoge Raad faalde als hoeder van rechtvaardigheid’
Meer Tweede Wereldoorlog

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: