Dark
Light

Verkoper ‘Jodenzeep’ niet vervolgd

Auteur:
1 minuut leestijd
De vermeende Jodenzeep (Marktplaats)
De vermeende Jodenzeep (Marktplaats)

De man die eerder dit jaar een controversieel stuk zeep uit de Tweede Wereldoorlog te koop aanbood op Marktplaats, wordt niet vervolgd omdat hij volgens het Openbaar Ministerie “geen strafbaar feit” heeft gepleegd.

De verzamelaar van militaria had de zeep op Marktplaats te koop aangeboden. In de omschrijving gaf hij aan dat het om zogenaamde RIF SOAP ging en hij spoorde potentiële kopers aan die term in Google in te toetsten voor meer informatie. Op internet gaan verschillende verhalen rond over deze RIF SOAP. Er wordt onder meer beweerd dat deze zeep tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gemaakt van menselijk vet van slachtoffers in concentratiekampen.

De zeep van de handelaar werd na een tip in beslag genomen en is onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Volgens dit instituut zijn de vetten in de zeep niet te herleiden naar menselijke vet. Het OM stelt daarnaast dat de verkoop van de zeep niet strafbaar kan worden gesteld.

“De verzamelaar heeft zich met deze handeling niet opzettelijk beledigend uitgelaten over een groep mensen wegens hun ras, godsdienst of levensovertuiging, zoals in art. 137c staat vermeld.”

De advertentietekst kan volgens het OM ook niet worden aangemerkt als beledigend.

“De man had enkel de zin dat een “zeer zeldzaam stukje zeep RIF-soap” te koop wordt aangeboden in zijn advertentie vermeld. Voor meer informatie verwees hij naar de zoekmachine Google. Van opzettelijke belediging door de aanbieder is volgens ons dan ook geen sprake.”

De advertentie op Marktplaats
De advertentie op Marktplaats
×