Dark
Light

‘Jodenzeep verkocht via Marktplaats’

1 minuut leestijd
De vermeende Jodenzeep (Marktplaats)
De vermeende Jodenzeep (Marktplaats)

De politie Noord-Nederland onderzoekt momenteel of twee stukken zeep die onlangs op Marktplaats werden aangeboden, menselijke resten bevatten.

De zeep werd in beslag genomen na een tip van de Bond van Antifascisten. De handelaar is Teake Visser uit Dokkum, die in oorlogsspullen handelt onder de naam Frisia Militaria Sellers. Hoe hij aan de zeep komt, en of deze echt is, is nog niet duidelijk.

Dat het niet om gewone zeep gaat lijkt de verkoper wel te hebben geweten. Onder zijn Marktplaats-advertentie schreef hij:

“Toetst u op Google RIF SOAP in voor verdere info…….”

Volgens de advertentie gaat het om RIF-zeep. Deze stukken zeep zouden tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gemaakt van menselijk vet van slachtoffers in concentratiekampen.

Of dit soort zeep werkelijk heeft bestaan is niet helemaal duidelijk. Mogelijk brachten de nazi’s het verhaal in de wereld om gevangenen angst in te boezemen. Twee jaar geleden verscheen er een documentaire waarin het bestaan van RIF-zeep werd afgedaan als een mythe.

Jodenzeep

Kees van der Pijl, voorzitter van de Bond van Antifascisten is geschokt door de verkoop van wat hij ‘Jodenzeep’ noemt:

“De handel in nazispullen moet gestopt worden, anders houd je dit soort walgelijke uitwassen. Het feit dat iemand in Dokkum Jodenzeep op Marktplaats kon zetten, is totaal onbegrijpelijk en te gruwelijk voor woorden. Het toelaten van dat soort handel draagt bovendien bij aan acceptatie van nazisme en vreemdelingenhaat”

De advertentie op Marktplaats
De advertentie op Marktplaats
×