Pietro Pacciani (1925-1998) – Het monster van Florence

Pietro Pacciani werd verantwoordelijk geacht voor een reeks dubbele moorden die tussen 1974 en 1985 werden gepleegd in het Italiaanse Firenze (Florence). Het leverde hem na een omstreden proces een veroordeling op van veertien maal levenslang en de bijnaam “Il mostro di Firenze”.

De zaak Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti

Op 23 augustus 1927 werden in de gevangenis van Charlestown in de Amerikaanse Staat Massachusetts twee Italiaanse immigranten, Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti, na een ophefmakend proces terechtgesteld.

Oud-kampbewaker Bruno Dey (93) veroordeeld

De 93-jarige oud-kampbewaker Bruno Dey is door een rechtbank in Duitsland veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte Dey als Wehrmachtsoldaat in het nazi-concentratiekamp Stutthof.

Nazi-propagandisten voor de rechtbank

Tijdens het Internationale Militaire Tribunaal in Neurenberg werden de politici, ambtenaren en militaire leiders aangeklaagd die hoofdverantwoordelijk werden gehouden voor de nazimisdaden. Onder de tweeëntwintig kopstukken die van 20 november 1945 tot 1 oktober 1946 terecht stonden bevonden zich twee propagandisten, Julius Streicher en Hans Fritzsche.

Holocaust Namenmonument komt er, ondanks bezwaren

Het Namenmonument, een monument ter nagedachtenis aan de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust, mag worden gebouwd op de geplande locatie aan de Weesperstraat. Volgens de rechter weegt het belang van het monument zwaarder dan de bezwaren van de omwonenden.

De honden blaften, Gutmann was vermoord

Op woensdag 30 april 1930 werd te Koeta-Radja (Atjeh) onder grote belangstelling de heer Gutmann begraven. Hij was doodgestoken door de Chinese dwangarbeider Gho Lim Koei: een mes in de rug, een mes in de maag. De bloedingen waren niet meer te stelpen.

Dood door zwaard

De rechterlijke macht bestaat inmiddels al meer dan tweehonderd jaar. Maar hoe ging het er voor die tijd eigenlijk aan toe?

Der Staat gegen Fritz Bauer

De Duitse procureur-generaal Fritz Bauer speelde eind jaren ’50 een belangrijke rol bij de opsporing en arrestatie van oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann.