Dark
Light

Vermiste verzetsman na tachtig jaar geïdentificeerd

Auteur:
1 minuut leestijd
Ernst Moltzer in 1934
Ernst Moltzer in 1934 - foto van Jacob Merkelbach

Tachtig jaar na zijn overlijden hebben onderzoekers resten geïdentificeerd van de Nederlandse verzetsman en Engelandvaarder Ernst Moltzer (1910-1941). Dat meldt de politie vrijdag.

Ernst Moltzer nam tijdens de Tweede Wereldoorlog deel aan het verzet. Zijn familie was sinds eind negentiende eeuw eigenaar van het bekende drankbedrijf Bols. Aan het begin van 1941 kwam Moltzer, op dat moment adjunct-directeur, in conflict met andere directieleden over het leveren van producten aan de Duitse bezetter. Moltzer verzette zich hier hevig tegen en werd in februari 1941 op non-actief gezet. Hij sloot zich vervolgens aan bij het verzet.

Op 14 november 1941 probeerde Moltzer samen met enkele andere verzetsstrijders in een kleine zeilboot, een jol met de naam OZO (Oranje Zal Overwinnen), de Noordzee over te steken. Reisdoel Engeland werd echter nooit bereikt. In Nederland was Moltzer overigens geen onbekende. Als zeiler had hij bijvoorbeeld deelgenomen aan de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn.

In 2003 visten Texelse vissers voor de Noord-Hollandse kust een stuk van een menselijke kaak op. Het Nederlands Forensisch Instituut verkreeg een DNA-profiel van de door de vissers opgehaalde kaak. De gegevens werden toegevoegd aan de zogeheten DNA-databank voor vermiste personen.

Onderzoek

Afgelopen lente startte de politie in samenwerking met schrijver Martin Hendriksma een onderzoek onder de nazaten van Moltzer en de verzetsmannen met wie hij vermist raakte, Kees Kolff en Dick van der Flier. Dit onderzoek leverde in augustus een match op. Zaterdag worden de resten van Ernst Moltzer begraven op het Nationaal Ereveld te Loenen (Gelderland), in het bijzijn van uit binnen- en buitenland overgekomen familieleden van de verzetsman, en die van de mannen met wie hij vermist raakte.

Van de hand van Martin Hendriksma verscheen deze week een boek over de oorlogsgeschiedenis van het drankbedrijf Bols, getiteld: Het geheim van Bols.

×