Vernietigingskamp Sobibor virtueel te bezoeken

Staatssecretaris Martin van Rijn heeft zaterdag een nieuwe toepassing van Nationaal Monument Kamp Vught in gebruik genomen, waarmee virtueel een bezoek gebracht kan worden aan nazivernietigingskamp Sobibor in bezet Polen.

Treinspoor bij het voormalige vernietigingskamp Sobibor
Treinspoor bij het voormalige vernietigingskamp Sobibor
De toepassing is vanaf 2 februari ook te gebruiken door bezoekers van het herinneringscentrum. Met behulp van een 3D-bril kan men zien hoe het kamp er vroeger ongeveer heeft uitgezien en hoe het voormalige kampterrein in Polen er vandaag de dag bij ligt. Zo krijgen mensen een beeld bij het vernietigingskamp, waar naar schatting 34.000 uit Nederland afkomstige joden in de gaskamers zijn vermoord.

De nazi’s bouwden Sobibor (evenals de kampen Bełżec and Treblinka) uitsluitend als vernietigingskamp van joden. Na de opstand van gevangenen op 14 oktober 1943 hebben de nazi’s geprobeerd alle sporen van het kamp uit te wissen.

Staatssecretaris Martin van Rijn, namens de Nederlandse regering verantwoordelijk voor het beleid ten aanzien van de oorlogsgetroffenen en de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog:

- advertentie -

“De nazi’s hebben geprobeerd hun gruweldaden in Sobibor aan onze herinnering te onttrekken. Zij zijn daar niet in geslaagd en het is tot in de lengte der dagen onze taak om te zorgen dat dit zo blijft. Nu ooggetuigen schaarser worden, is het aan ons om de herinneringen en de verhalen levend te houden voor nieuwe generaties. ‘Virtual reality’ doet dat op een manier die bij jongeren past en hen hopelijk raakt. Want ik wil dat Nederlandse jongeren meer weten over wat zich daar heeft afgespeeld.”

Meer berichten over Sobibor
Boek: Vernietigingskamp Sobibor – Jules Schelvis

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: