Dark
Light

Verrassing bij opgraving oude haven Lechaion

1 minuut leestijd
Universiteit van Kopenhagen
Universiteit van Kopenhagen

Tijdens het uitgraven van de de oude haven van Lechaion in Korinthe heeft een Grieks-Deens team van onderzoekers een spectaculaire ontdekking gedaan. Dat meldt de Universiteit van Kopenhagen in een persbericht.

De onderzoekers vonden – met behulp van innovatieve 3D-technologie – twee enorme stenen pieren, een kleinere pier, houten caissons, een golfbreker en een entreekanaal dat leidde naar drie binnenhavens van Lechaion.

Vooral de ontdekking van de goed bewaarde houten caissons uit het midden van de vijfde eeuw was een grote verrassing. Zulke oude vondsten van organisch materiaal zijn uiterst zeldzaam in de Middellandse Zee vanwege de watertemperatuur en het hoge zoutgehalte.

De onderzoekers van het Griekse Ephoraat van onderwateroudheden, de Universiteit van Kopenhagen en het Deense Instituut in Athene werken al twee jaar samen aan het Lechaion Harbour Project (LHP).

Haven van Korinthe

Lechaion was één van de twee havens van de oude stad Korinthe en kende bruisende maritieme activiteiten gedurende een periode van meer dan duizend jaar (van de zesde eeuw voor Christus tot de zesde eeuw na Christus). Van hieruit vertrokken schepen met handelswaar, kolonisten en militairen naar andere havens in het Middellandse Zeegebied en daar buiten.

Korinthe was in de oudheid een zeer belangrijke stadstaat, op militair en economisch gebied. De stad had een strategische positie en controleerde de doorgang tussen de oostelijke en westelijke Middellandse Zee. Door de handel floreerde de stad en kreeg ze de bijnaam ‘welvarend Korinthe’. De haven van Lechaion werd verwoest door een enorme aardbeving.

~ Natascha NeefParakalo

https://youtu.be/2tJqIdOyhpw

×