Dark
Light

Video: Begrafenis Richard III in Leicester

Auteur:
1 minuut leestijd

Ruim 529 jaar na zijn dood kreeg de Engelse koning Richard III woensdag een officiële herbegrafenis in Leicester. De ceremonie werd live uitgezonden op televisie.

Voorganger van de dienst was de deken van Leicester, David Monteith. Hij gaf dat het woensdag niet het moment was om te discussiëren over de vraag of Richard III een goede of slechte koning was:

“Hij is na zijn dood op het slagveld haastig begraven en kreeg niet de begrafenis die een koning waardig was. Nu geven we zijn beenderen terug aan de aarde.”

Ontdekking

Augustus 2012 vonden onderzoekers van de Universiteit van Leicester de resten van de koning onder de parkeerplaats van een sociale dienst in het centrum van Leicester. Dankzij de vondst hebben onderzoekers zich de afgelopen jaren verder verdiept in het leven van de koning en is het beeld over zijn heerschappij wat genuanceerd.

Skelet van Richard III
Skelet van Richard III

Haastig begraven

Richard III regeerde van 1483 tot 1485. Hij kwam op een nogal brute manier aan de macht. In het voorjaar van 1483 was zijn broer, koning Eduard IV, om het leven gekomen. Richard werd toen regent voor neefje Eduard V maar hij wilde meer macht. Al snel sloot hij zijn neefje daarom op in de Tower en liet hij zich door het parlement tot koning uitroepen.

Met deze actie had de nieuwe koning zich niet erg populair gemaakt. Zijn troon was ook geen enkel moment veilig. In 1485 werd hij aangevallen door een leger onder leiding van Hendrik Tudor, graaf van Richmond. In augustus werd er slag geleverd bij Bosworth en Richard III kwam daarbij om het leven en werd haastig begraven. Zijn kroon werd overgenomen door Hendrik Tudor (koning Hendrik VII).

×