Vietnam neemt afscheid van ‘Rode Napoleon’

Honderdduizenden Vietnamezen hebben dit weekend afscheid genomen van hun legendarische generaal Vo Nguyen Giap, bijgenaamd de ‘Rode Napoleon’.

Vo Nguyen Giap in 2008 - Foto: CC
Vo Nguyen Giap in 2008 – Foto: CC
Deze generaal, die vorige week op 102-jarige leeftijd overleed, maakte onder meer naam door de Fransen in 1954 in Dien Bien Phu te verslaan en doordat hij de Noord-Vietnamese strijdkrachten aanvoerde tijdens de Vietnamoorlog.

Vo Nguyen Giap is onder meer beroemd omdat hij in 1953 de Fransen versloeg bij Dien Bien Phu. Dit betekende het einde van de Franse heerschappij in Indo-China.

De Vietnamees is de geschiedenisboeken ingegaan als de generaal die zowel Frankrijk als de Verenigde Staten wist te verslaan. In totaal versloeg hij maar liefst acht Franse en vier Amerikaanse generaals.

Zondag werd het lichaam van de generaal van Hanoi vervoerd naar de luchthaven. Over een afstand van veertig kilometer stonden mensen om Giap de laatste eer te bewijzen. Hierna is hij per vliegtuig overgebracht naar de provincie Quang Binh waar hij geboren werd.

Lees ook: ‘Napoleon van Vietnam’ overleden

Bekijk meer over:

Nieuws

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: