Dark
Light

Vietnam neemt afscheid van ‘Rode Napoleon’

Auteur:
1 minuut leestijd

Honderdduizenden Vietnamezen hebben dit weekend afscheid genomen van hun legendarische generaal Vo Nguyen Giap, bijgenaamd de ‘Rode Napoleon’.

Vo Nguyen Giap in 2008 - Foto: CC
Vo Nguyen Giap in 2008 – Foto: CC
Deze generaal, die vorige week op 102-jarige leeftijd overleed, maakte onder meer naam door de Fransen in 1954 in Dien Bien Phu te verslaan en doordat hij de Noord-Vietnamese strijdkrachten aanvoerde tijdens de Vietnamoorlog.

Vo Nguyen Giap is onder meer beroemd omdat hij in 1953 de Fransen versloeg bij Dien Bien Phu. Dit betekende het einde van de Franse heerschappij in Indo-China.

De Vietnamees is de geschiedenisboeken ingegaan als de generaal die zowel Frankrijk als de Verenigde Staten wist te verslaan. In totaal versloeg hij maar liefst acht Franse en vier Amerikaanse generaals.

Zondag werd het lichaam van de generaal van Hanoi vervoerd naar de luchthaven. Over een afstand van veertig kilometer stonden mensen om Giap de laatste eer te bewijzen. Hierna is hij per vliegtuig overgebracht naar de provincie Quang Binh waar hij geboren werd.

Lees ook: ‘Napoleon van Vietnam’ overleden

Gerelateerd:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

×