Vijf schilderijen van Rombout Uylenburgh ontdekt

/
1 minuut leestijd

Aanbidding der Koningen ca. 1610 Rombout Uylenburgh, restauratrice L. Welther - Foto: Co de Kruijff
Aanbidding der Koningen ca. 1610 Rombout Uylenburgh, restauratrice L. Welther – Foto: Co de Kruijff
Van vijf schilderijen die sinds 1961 in bezit zijn van museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam, is onlangs ontdekt wie ze geschilderd heeft. De panelen met afbeeldingen uit de kindertijd van Jezus, zijn toegeschreven aan Rombout Uylenburgh (ca. 1585-1628).


Deze meester uit de zeventiende eeuw is bekend uit kunstenaarskringen waarin ook Rembrandt verkeerde. De ontdekking werd gedaan tijdens een groot onderzoek naar teken- en schilderkunst uit de Gouden Eeuw door de Rijksdienst voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) in Den Haag. In dit onderzoek wordt Nederlandse kunst uit die periode in Europees perspectief geplaatst.

In Den Haag stuitten onderzoekers van de RKD op een bijzonder tekenboek uit particulier bezit met vijftien tekeningen van pre-Rembrandtist Rombout Uylenburgh.

Grisailles

Dit tekenboek vormde de sleutel die de schilderijen van museum Ons’ Lieve Heer uit de anonimiteit haalde. Al jaren probeerde het museum de maker van de vijf grisailles te identificeren. Aan Rombout Uylenburg werd ook al eerder gedacht nadat het Rembrandthuis in 2009 twee grisailles van Uylenburgh had aangekocht.

Twee van de vijf schilderijen zijn de komende weken tentoongesteld in Den Haag bij de RKD, de overige drie werken zijn te zien in de zeventiende-eeuwse huiskerk van Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam.

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eerder gepubliceerd

De grote zaal op het Binnenhof

Hierna verschenen

Leeuw en stier

0
Reageren op dit bericht?x