Dark
Light

Voetballegende Eusébio (71) overleden

Auteur:
1 minuut leestijd
Eusébio als speler van Benfica
Eusébio als speler van Benfica

Eusébio als speler van Benfica
Eusébio als speler van Benfica
De Portugese voetballegende Eusébio da Silva Ferreira, bijgenaamd de Zwarte Parel, is zondag op 71-jarige leeftijd overleden. De Portugees wordt algemeen beschouwd als één van de beste voetballers uit de geschiedenis.


Eusébio werd in 1942 geboren in Mozambique, dat toen nog een Portugese kolonie was. Op negentienjarige leeftijd ging hij voetballen voor Benfica, de Portugese voetbalclub waaraan zijn naam onlosmakelijk verbonden is. Eusébio speelde van 1960 tot 1975 voor de club en werd met Benfica maar liefst elf keer landskampioen. Daarnaast won Eusébio met zijn club vijf keer de Portugese beker en één keer de Europa Cup, in het seizoen 1961-1962.

De Zwarte Parel scoorde maar liefst 317 doelpunten in 301 wedstrijden. Eusébio is zowel icoon van Benfica als van het Portugese voetbal. Zowel in 1970 als 1973 werd hij uitgeroepen tot Portugees voetballer van het jaar en in dat laatste jaar werd hij ook de eerste winnaar van de Gouden Schoen, de prijs voor de Europese topscorer van het seizoen.

Eusébio kwam in totaal 61 keer uit voor het Portugese nationale elftal en scoorde daarin 41 keer. Op het WK van 1966 werd hij met Portugal derde.

×