Voetbaltrainer Fritz Korbach overleden

Fritz Korbach
De Duits-Nederlandse voetbaltrainer Fritz Korbach is zondag op 66-jarige leeftijd overleden. Eerder dit jaar was keelkanker bij hem geconstateerd.

De in Duitsland geboren Korbach werkte van 1968 tot 2007 als betaald voetbaltrainer in Nederland. In 1968 begon hij als assistent-trainer bij het Utrechtse Elinkwijk. In de jaren hierna was hij onder meer als oefenmeester werkzaam bij clubs als Zwolle, Volendam, Cambuur, Heerenveen, Volendam en De Graafschap.Sparta Rotterdam was in 2003 zijn laatste club in het betaald voetbal. Op doktersadvies stapte hij hier echter al na een paar dagen op. Hierna was hij nog wel werkzaam bij de amateurclubs Rohda Raalte, PSM Makassar en tot slot Harkemase Boys. Op de website van deze laatste club staat vandaag treffend:

- advertentie -

De voetbalwereld verliest in hem een unieke persoonlijkheid die bij veel clubs, waaronder de onze, een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten.

Vijf keer bracht Korbach een club van de eerste naar de eredivisie. Daarnaast werd zijn carrière ook gekenmerkt door een flink aantal incidenten en voortijdige ontslagen.

Binnen de voetbalwereld wordt tegenwoordig nog wel eens gesproken van het zogenaamde ‘Fritz-Korbacheffect’ wanneer een ploeg het na aanstellen van een nieuwe trainer opeens een stuk beter gaat presteren. Dit omdat de elftallen waar Korbach vroeger aan de slag ging ook vaak zo’n plotselinge opleving kenden.

NOS-video: Trainer Korbach (1945-2011)

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: