Dark
Light

Marvin Hewitt: fantast werd gewaardeerd wetenschapper

2 minuten leestijd
Marvin Hewitt (Foto: newenglandhistoricalsociety.com)

De Amerikaan Marvin Hewitt (1922-heden) staat bekend als een van de grootste fantasten uit de geschiedenis. Zonder de benodigde diploma’s – hij was een drop-out op de high school – was hij jarenlang een gewaardeerd raketwetenschapper en hoogleraar Natuurkunde. Hij nam telkens identiteiten van andere mensen aan en wist zo jarenlang anderen voor de gek te houden.

Openbare bibliotheek leuker dan school

Marvin Hewitt werd geboren in Philadelphia in 1922. Hij was de zoon van een politieagent. Marvin stond op de high school bekend als een matige leerling en stopte in 1939 voortijdig met de middelbare school. Hij was toen 17 jaar oud. Hierna dook hij nog vaker dan voorheen de openbare bibliotheek in, waar hij veel wiskundeboeken las en helemaal tureluurs van dat vak werd. Al op zijn twaalfde was de verlegen einzelgänger Hewitt helemaal weg van wiskunde en natuurkunde, toen hij een boek las over de relativiteitstheorie van Albert Einstein.

Raketwetenschapper tijdens Tweede Wereldoorlog

Gedurende de Tweede Wereldoorlog – Hewitt werd afgekeurd door het Amerikaanse leger – raakte hij ervan overtuigd dat hij leraar wilde worden. Maar hij beschikte niet over de vereiste papieren. Daarom maakte Marvin Hewitt vervalste certificaten en diploma’s. Zo zou hij een graduate zijn van Temple University (in Philadelphia) en had hij zogenaamd op een militaire school wiskunde, geschiedenis en aardrijkskunde gedoceerd. Hierna presenteerde hij zichzelf als raketwetenschapper en wist hij een baan te krijgen in een vliegtuigfabriek. Na korte tijd vertrok hij daar echter weer, omdat hij bang was ontdekt te worden.

Hoogleraar op de University of New Hampshire (UNH): 1947-1954

In 1947 slaagde Marvin Hewitt erin hoofddocent Natuurkunde te worden aan de universiteit van New Hamsphire in Durham. Hij was een jonge dertiger die zich presenteerde als Dr. Kenneth P. Yates. Hij beschikte over alle benodigde kwalificaties en kon zijn nieuwe werkgever een aantal indrukwekkende aanbevelingen overhandigen, waaronder een positief verslag van zijn vorige baas Christie Engineering Co. uit Philadelphia. De lofprijzingen die Hewitt van collega’s en studenten kreeg, waren lyrisch. Zo noemde de rector magnificus Robert F. Chandler jr. hem ‘briljant’.

Omdat Hewitt in 1954 een student een onvoldoende gaf voor een werkstuk en diverse vragen van hem niet goed kon beantwoorden, viel hij door de mand. De betreffende student – Wayne Overman – ging op onderzoek uit en ontdekte de dubbele identiteit van Dr. Kenneth P. Yates. Deze man bestond echt, maar bleek elders te werken. Marvin Hewitt had diens identiteit aangenomen en was gewoon voor de collegezaal gaan staan. Hewitt moet echt goed geweest zijn, want hij hield zijn echte identiteit zeven jaar geheim.

PhD

Artikel in LIFE over Marvin Hewitt
Artikel in LIFE over Marvin Hewitt
In 1954 publiceerde het tijdschrift Time het verhaal van Hewitts identiteitsfraude, net als – op 12 april 1954 – het blad Life. De laatstgenoemde periodiek plaatste een grote foto van Marvin Hewitt, met als titelkop een parodie op zijn PhD-titel (doctorstitel): Ph(ony)D, wat zoveel betekent als ‘onechte doctor’.

Hewitt was inmiddels ontslagen, maar een bedrijfsleider die het verhaal las bood hem een bedrijf aan. Hierna ging Hewitt aan de slag in de satelliettechnologie. Zijn naam dook vervolgens niet meer op in de media.

Boek: Leugenaars & vervalsers. Een kleine encyclopedie van misleiding

Bronnen

Boeken
-Roelf Bolt (ed.), ‘Marvin Hewitt’, Leugenaars & vervalsers. Een kleine encyclopedie van misleiding (Amsterdam en Antwerpen: Querido, 2011) 184-185.
-George C. Kohn (ed.), ‘Marvin Hewitt’, The New Encyclopedia of American Scandal (2e editie; New York: Facts on File, 2000 [1989]) 179-180.

Internet
-http://www.newenglandhistoricalsociety.com/professor-marvin-hewitts-twisting-journey-dropout-rocket-scienti/
-https://en.wikipedia.org/wiki/Marvin_Hewitt
-https://www.weirduniverse.net/blog/comments/marvin_hewitt_imposter

×