Dark
Light

Voorzitter ‘Culemborg & Oranje’ opgestapt

1 minuut leestijd

Grimbert Rost van Tonningen tijdens zijn rede in Culemborg
De voorzitter van de stichting Culemborg & Oranje, Ebbo de Jong, is opgestapt. Dit naar aanleiding van commotie die ontstond over een toespraak die Grimbert Rost van Tonningen tijdens de laatste 4-meiherdenking hield.

De Jong heeft het bestuur van de stichting deze week per brief laten weten dat hij opstapt. Volgens hem verdient Culemborg een “eensgezind comité”.

De Jong nodigde Grimbert Rost van Tonningen uit om tijdens de 4-meiherdenking in Culemborg iets te zeggen over het begrip vrijheid.De voorzitter wilde hiermee een onderbelichte kant van de oorlog laten zien. Kinderen van NSB’ers zijn volgens hem ook slachtoffer.

Grimbert Rost van Tonningen is de zoon van de beruchte NSB’er Meinoud Rost van Tonningen (1894-1945). Hoewel hij altijd afstand heeft genomen van de politieke standpunten van zijn ouders lag de aanwezigheid van zoon Grimbert toch erg gevoelig in Culemborg. Twee van de acht bestuursleden van de stichting Culemborg & Oranje woonden de toespraak van Rost van Tonningen uit protest niet bij.

Voorzitter Ebbo de Jong werd bedreigd nadat bekend werd dat hij Rost van Tonningen had uitgenodigd. Hij ontving onder meer haatmails en er werden intimiderende berichten ingesproken op zijn voicemail.

De volledige toespraak van Grimbert Rost van Tonningen

×