Week van de koloniale geschiedenis

VS ontmantelen laatste B53-atoombom

B53-atoombom
De laatste superatoombom van de Verenigde Staten is dinsdag in Texas ontmanteld. De zogenaamde B53-atoombom werd in 1962 gebouwd, ten tijde van de Cubacrisis.

Volgens de Amerikaanse Vereniging van Wetenschappers was de B53 het meest vernietigende wapen uit het arsenaal van de VS. De vijfduizend kilo zware bom zou een zeshonderd keer krachtigere springlading hebben gehad dan de atoombom die in 1945 boven Hiroshima werd afgeworpen.De VS bezaten ooit vierhonderd exemplaren van de B53. Sinds de jaren tachtig werd dit aantal echter zwaar gedrongen. Vorig jaar werd opdracht gegeven ook de laatste B53-atoombommen te gaan ontmantelen. Dinsdag werd dus de laatste super-atoombom ontmanteld.

- advertentie -

De Amerikanen ontwikkelden de B52 onder meer om de Russen, zo nodig, ook in hun ondergrondse bunkers te kunnen treffen. De bommen hadden een kracht van kracht van negen megaton

B53 Nuclear Bomb Dismantlement

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: