Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Waar komt het woord poedelprijs vandaan?

1 minuut leestijd
Poedel en de poedelprijs
Poedel en de poedelprijs (CC0 - Pixabay - chili71)

Een poedelprijs is een symbolische prijs die na een wedstrijd of competitie soms wordt uitgereikt aan deelnemers die matig presteerden. De troostprijs moet ervoor zorgen dat deze deelnemers toch nog met een goed gevoel huiswaarts keren. Waar komt het woord poedelprijs eigenlijk vandaan?

Anders dan vaak gedacht heeft de poedelprijs waarschijnlijk niets te maken met de Franse poedel, een bekend hondenras. Volgens taalkundigen verwijst ‘poedel’ naar een oud gebruik uit het kegelspel. Wanneer men tijdens een ongelukkige beurt geen enkele kegel raakt en de bal naast de smalle baan belandt, spreekt men van een ‘poedel’. Er worden dan dus geen punten gescoord.

Wie veel ‘poedels’ maakt, bakt er natuurlijk weinig van en eindigt in competities helemaal onderaan. Echte prijzen winnen dit soort kegelaars niet. Het hoogst haalbare is een poedelprijs… Op de poedelprijs zit echter geen enkele kegelaar te wachten. Dat blijkt ook wel uit de naam van een oude kegelclub in het Gelderse dorp Heumen: Poedelhaat.

Puddeln

Mogelijk komt het woord ‘poedelen’ van ‘knoeien, morsen’. De hond die wij vandaag de dag kennen als de poedel, dankt zijn naam aan het feit dat hij vroeger veel werd gebruikt tijdens de waterjacht op vogels. Het dier spetterde tijdens de jacht geregeld wild in het water. In het oud-Duits noemde men dit puddeln.

Video over de opening van een kegelhuis (1955)

Bronnen

-Nederlandse spreekwoorden spreuken en zegswijzen – K. ter Laan
-https://www.trouw.nl/nieuws/waarom-een-kegelclub-zich-de-naam-poedelhaters-heeft-gegeven~beb9d26e/
-https://www.ensie.nl/jozef-verschueren/poedelprijs
-https://de.wikipedia.org/wiki/Pudel#Herkunft_und_Geschichtliches

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.