Dark
Light

Spekkoper – Herkomst en betekenis van het begrip

1 minuut leestijd
Een stuk spek
Een stuk spek (CC0 - Pixabay - ds_30)

Als je hele goede zaken doet, bijvoorbeeld door op een rommelmarkt voor een prikkie iets zeer waardevols te kopen, dan wordt wel eens gezegd dat je “spekkoper” bent. Waarom eigenlijk?

Spek werd vroeger beschouwd als iets zeer waardevols. Wie welgesteld was kon zich spek veroorloven, maar voor veel armen was het eten van spek echt een bijzonderheid. De handel in spek was ook zeer lucratief en zo werd het begrip “spekkoper” synoniem voor lucratieve handel en voorspoed. Als iemand welgesteld was of duidelijk was dat een bepaald persoon zijn schaapjes op het droge had, werd ook wel gezegd:

“…het is een behouden spekkoper”

Vanuit de Nederlandse geschiedenis kennen we ook de “Vetkopers”, een benaming voor een partij in de Late Middeleeuwen in Friesland en Groningen in conflict raakte met de zogeheten Schieringers. De naam van deze Vetkopers wordt soms in verband gebracht met de kloosterorde van de norbertijnen, die zich onder meer bezig hield met vetbewerking.

Ook interessant: Wat is de hamvraag?
Overzicht van historische uitdrukkingen en gezegden

Bronnen

-Nederlandse spreekwoorden spreuken en zegswijzen – K. ter Laan
-https://www.ensie.nl/woordenboek-van-populair-taalgebruik/spekkoper
-https://www.nazatendevries.nl/Artikelen%20en%20Colums/Geschiedenis/Schieringers%20en%20Vetkopers/Schieringers%20en%20Vetkopers.html
×