Dark
Light

Wet afschaffing slavernij (1863)

Verdieping van Nederland
Auteur:
1 minuut leestijd
Wet afschaffing slavernij
Wet afschaffing slavernij

Op 1 juli 2013 is het 150 jaar geleden dat er een einde komt aan slavernij in alle koloniën. In de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw maakt ook Nederland gebruik van slaven. In totaal verzorgt Nederland bijna zeven procent van de slavenhandel in de wereld.

Wet afschaffing slavernij (1863)
Wet afschaffing slavernij (1863)
Wanneer op 1 juli 1863 de slavernij eindelijk wordt afgeschaft, is Nederland een van de laatste landen waar dat gebeurt. Het besluit hiertoe wordt al in 1848 genomen, maar het duurt alleen nog vele jaren voordat de wet er daadwerkelijk is. Het parlement kan het namelijk moeilijk eens worden over de schadevergoeding die een eigenaar moet krijgen voor het verlies van zijn ‘eigendom’.

Bekijk een grotere afbeelding van dit topstuk

1863 – Nationaal Archief
Te zien tot en met oktober 2013

Vorige topstuk | Volgende topstuk

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer: de Wet afschaffing slavernij. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Boeken over de slavernij

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.704 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×