///

Wet afschaffing slavernij (1863)

Verdieping van Nederland
Wet afschaffing slavernij
Wet afschaffing slavernij

Op 1 juli 2013 is het 150 jaar geleden dat er een einde komt aan slavernij in alle koloniën. In de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw maakt ook Nederland gebruik van slaven. In totaal verzorgt Nederland bijna zeven procent van de slavenhandel in de wereld.

Wet afschaffing slavernij (1863)
Wet afschaffing slavernij (1863)
Wanneer op 1 juli 1863 de slavernij eindelijk wordt afgeschaft, is Nederland een van de laatste landen waar dat gebeurt. Het besluit hiertoe wordt al in 1848 genomen, maar het duurt alleen nog vele jaren voordat de wet er daadwerkelijk is. Het parlement kan het namelijk moeilijk eens worden over de schadevergoeding die een eigenaar moet krijgen voor het verlies van zijn ‘eigendom’.

Bekijk een grotere afbeelding van dit topstuk

1863 – Nationaal Archief
Te zien tot en met oktober 2013

Vorige topstuk | Volgende topstuk

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: de Wet afschaffing slavernij. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Boeken over de slavernij

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: