Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Eisen van de keizer, 1814

1 minuut leestijd
Eisen van de Keizer, 1814 – Nationaal Archief
Eisen van de Keizer, 1814 – Nationaal Archief

Verdieping van Nederland

Eisen van de Keizer, 1814
Nationaal Archief
Te zien tot en met oktober 2013

Ruim twee eeuwen, van 1639 tot 1854, is de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) de enige westerse handelspartner van Japan. Om deze relatie te onderhouden bezoekt een Nederlandse delegatie elk jaar de Japanse shogun, de plaatsvervanger van de keizer. Zij bieden hem dan vele geschenken aan.

Deze cadeaus zijn geen verrassing: de shogun bestelt ze reeds het jaar daarvoor. De wensen zijn zeer gedetailleerd. In de archieven van VOC vind je daarvan vele lijsten, monsters en tekeningen. Zo ook dit voorbeeld van een lijst met daarop stukjes stof van de kleding die hij wilde krijgen.

Eisen van de Keizer, 1814 - Nationaal Archief
Eisen van de Keizer, 1814 – Nationaal Archief

Vorige topstukNaar de rubriek

 

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer: de eisen van de keizer. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.