Dark
Light

‘Willem Drees beste premier van Nederland’

Auteur:
1 minuut leestijd

Willem Drees is de beste premier die Nederland ooit heeft gehad. Dat is althans de uitkomst van een enquête van NRC Handelsblad.

De krant vroeg vijftig kenners een uitgebreide vragenlijst in te vullen over de verrichtingen van de premiers van Nederland. PvdA-premier Willem Drees eindigde in die verkiezing als eerste, net voor Ruud Lubbers. Volgens een van de respondenten, politiek commentator Hans Goslinga van dagblad Trouw liet Drees na de oorlog “op ernstige en sobere wijze zien dat de PvdA een staatsdragende partij kon zijn”. Historicus Han van der Horst gaf aan dat Drees een man was waarop je kon rekenen: “Saai maar glashelder en vertrouwwekkend”.

Willem Drees, ook wel liefkozend Vadertje Drees genoemd, is onder meer bekend doordat hij in 1947, als minister, zorgde voor de invoering van de Noodwet Ouderdomsvoorziening, een voorloper van de Algemene Ouderdomswet (AOW). Deze wet zorgde er voor dat mannen en alleenstaande vrouwen van 65 jaar en ouder een geldbedrag kregen als ze onvoldoende eigen inkomsten hadden. Van mensen die dit pensioen ontvingen werd vaak gezegd dat ze “trokken van van Drees”.

In de verkiezing van NRC Handelsblad eindigde CDA-premier Ruud Lubbers als tweede. Volgens de krant was Lubbers een man die “net zolang met zijn ministers ‘meedacht’ tot ze dachten zoals hij”.

Lezers van het NRC mochten overigens ook stemmen. In die verkiezingen eindige Ruud Lubbers net voor Willem Drees. Bij de lezers eindigde Joop den Uyl als derde.

Lees ook: Alle premiers van Nederland

×