Het scheldwoord schobbejak is algemeen bekend in ons taalgebruik. Wat is een schobbejak precies voor soort persoon? Waar komt dit scheldwoord eigenlijk vandaan?
De spreuk ‘Saevis tranquillus in undis’ was een van de lijfspreuken van Willem van Oranje. Wat betekent deze spreuk, waarom gebruikte Oranje die en hoe is deze uitspraak in latere tijden door andere mensen gebruikt?
Interbellum (1919-1939) – Periode tussen twee oorlogen
De term ‘interbellum’ betekent letterlijk ’tussen de oorlog’ en is van Latijnse oorsprong. Als historisch begrip duidt het interbellum de periode aan tussen de Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldoorlog, dus de jaren 1919-1939.
De energieke Nederlandse politicus, militair en zakenman Hendrikus Colijn (1869-1944) is bekend als minister-president tijdens de crisisjaren 1930.
Nederland was het allerlaatste land dat de gouden standaard los liet. En premier Colijn wilde dat eigenlijk helemaal niet.
In 1929 leek het er sterk op dat in Europa een economische federatie van alle 27 Europese staten tot stand zou komen. Het liep anders.
Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog was het luchtwapen in Nederland niet in staat tot een goede luchtverdediging. Dat stelt oud-luchtmachtbevelhebber Dirk Starink in een promotieonderzoek dat hij deed onder auspiciën van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).
Willem Drees is de beste premier die Nederland ooit heeft gehad. Dat is althans de uitkomst van een enquête van NRC Handelsblad.
Friedrich Knolle was van 1940-1944 de beruchtste SD-officier in Nederland. Volgens de top-NSB’er Cornelis van Geelkerken was hij ‘de gevaarlijkste man die rondloopt’. Ondanks deze bedenkelijke reputatie, heeft Knolle in de historiografie maar weinig aandacht gekregen. Historicus dr. Perry Pierik brengt hierin verandering. In een boeiende pageturner onthult hij interessante informatie over de Sicherheitsdienst-acties van Knolle, de vermeende spionageactiviteiten van
Op 11 november 1925 viel het rechtse eerste kabinet-Colijn. De avond voor de val van dit kabinet is de geschiedenisboeken ingegaan als de 'Nacht van Kersten'.