Dark
Light

Wim van Meurs benoemd tot hoogleraar Europese Politieke Geschiedenis

Auteur:
1 minuut leestijd
Wim van Meurs (Radboud Universiteit)
Wim van Meurs (Radboud Universiteit)

Wim van Meurs is begin deze maand benoemd tot hoogleraar Europese Politieke Geschiedenis aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit. Van Meurs is sinds 2004 verbonden aan deze universiteit.

Wim van Meurs (1964) studeerde Geschiedenis van de internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht, waar hij in 1988 zijn doctoraaldiploma behaalde. Vijf jaar later promoveerde hij – eveneens in Utrecht – op onderzoek naar communistische historiografie in de Sovjet Unie en Roemenië.

Van 1994 tot 1997 werkte Van Meurs als postdoc aan het Oost-Europa Instituut van de Vrije Universiteit Berlijn, een functie die hij twee jaar combineerde met een docentschap Oost-Europa studies en Oost-Europese geschiedenis aan de Humboldt universiteit Berlijn (1996-1999). Van 1999 tot 2004 was Van Meurs als wetenschappelijk medewerker vervolgens verbonden aan het Centrum für Angewandte Politikforschung van de Universiteit van München, een denktank voor politiek advies aan onder andere het Duitse Ministerie voor Buitenlandse Zaken en de Europese Commissie.

Europa in alle staten

Aan de Radboud Universiteit leidde Van Meurs onder meer het internationale onderzoeksproject Captive States, Divided Societies, over politiek en geschiedenis van Zuidoost-Europa in de negentiende en twintigste eeuw (Volkswagen Stiftung) en van het vijf jaar durende project Repertoires of Democracy. The Transfer of Democratic Practices and Institutions in 20th-Century Europe (NWO,2007-2012) met vier promovendi. Op dit moment werkt hij aan onderzoeksprojecten op het gebied van de Europese natuurbescherming en milieupolitiek onder de titel “The Voice of Nature” en aan een boekproject over boerenpartijen in Oost-Europa.

Van Meurs is sinds 2004 bestuurslid van de Südosteuropa-Gesellschaft in München. Een van zijn recente boeken is Europa in alle staten, zestig jaar geschiedenis van de Europese integratie.

×