Dark
Light

Geschiedenis en winnaars van de Johan Cruijff Schaal (Supercup)

Auteur:
2 minuten leestijd
Winnaars van de Johan Cruijff Schaal - Supercup (CC BY-SA 4.0 - BT1985 - wiki)
Winnaars van de Johan Cruijff Schaal - Supercup (CC BY-SA 4.0 - BT1985 - wiki)

In de week voorafgaand aan de start van het nieuwe voetbalseizoen, nemen de landskampioen en de winnaar van de Nederlandse beker het tegen elkaar op. Er wordt dan gestreden om de Johan Cruijff Schaal, een zilveren schaal die veel gelijkenissen vertoont met de schalen die kampioenen van de Eredivisie en Eerste divisie ontvangen. In de schaal zelf is een beeltenis van voetballegende Johan Cruijff te vinden.

De strijd tussen de regerend landskampioen en de bekerwinnaar staat ook wel bekend als de Supercup. Er staat altijd prestige op het spel, maar de prijs wordt niet altijd even belangrijk geacht. Dit heeft ook te maken het feit dat deelnemende clubs nog volop in de voorbereiding zitten en soms al verwikkeld zijn in belangrijker kwalificatiewedstrijden voor Europese toernooien.

Bericht over de allereerste Supercup - De Tijd, 27-06-1949 (Delpher)
Bericht over de allereerste Supercup – De Tijd, 27-06-1949 (Delpher)
Als de bekerwinnaar ook landskampioen is geworden (de zogeheten ‘dubbel’ heeft gepakt), neemt de kampioen het op tegen de nummer twee van de Eredivisie. Dit gebeurde bijvoorbeeld in 1998 en 2002 met Ajax en in 2005, toen PSV de beide prijzen pakte.

Geschiedenis

De allereerste Supercupwedstrijd van Nederland werd in 1949 gespeeld, ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum van de Afdeling Nijmegen van de KNVB. De wedstrijd tussen landskampioen SVV en bekerwinnaar Quick Nijmegen werd afgewerkt in het Goffertstadion. Zo’n 20.000 toeschouwers zagen SVV dit duel met 2-0 winnen.

Het zou nog tot 1991 duren voor de Nederlandse Supercup een vervolg kreeg. De deelnemende ploegen streden toen om de PTT Telecom Cup. Na drie jaar veranderde de naam in Super Cup. Sinds 1996 staat de prijs bekend als de Johan Cruijff Schaal. In de jaren hierna werd de wedstrijd steeds gespeeld in de Amsterdam ArenA. In 2017 veranderde dit. Sindsdien wordt de strijd om de Nederlandse Supercup altijd afgewerkt in het stadion van de regerend landskampioen.

PSV won de Supercup tot nu toe het vaakst (14x), gevolgd door Ajax (9x) en Feyenoord (4x).

Alle winnaars van de Johan Cruijff Schaal:

Bronnen

-https://www.knvb.nl/competities/johan-cruijff-schaal
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Cruijff_Schaal
-https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011199662

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×