Dark
Light

Belgen kregen bijnaam ‘Rode Duivels’ in 1906 na wedstrijd tegen Nederland

2 minuten leestijd
Rode Duivels in 2018
Rode Duivels in 2018 (CC BY-SA 3.0 - Эдгар Брещанов - wiki)

De bijnaam Rode Duivels verwijst al sinds jaar en dag naar het nationale voetbalteam van België. Pierre Walckiers, een medewerker van de Belgische voetbalbond, was in 1906 de eerste die de term gebruikte. Dit na een thuiswedstrijd tegen het Nederlands elftal die met maar liefst 5-0 werd gewonnen…

De Belgen speelden deze wedstrijd in Antwerpen in een rood shirt met donkere broek en waren dus flink op schot. In het tijdschrift La Vie Sportive (Sportleven) schreef Pierre Walckiers na afloop met ontzag over zijn landgenoten, die een week eerder ook al met 5-0 van Frankrijk hadden gewonnen. Hij omschreef zijn landgenoten als petit diables rouges, ofwel kleine rode duivels. Vooraf waren de Nederlanders volgens de sportverslaggever aangemerkt als de grote favorieten en juist dat had de trotse Belgen extra vurig gemaakt.

In de Nederlandse pers werd ook over het duel bericht, maar daar was men vanzelfsprekend minder euforisch. De Telegraaf meldde zelfs dat de nationale eer “een lelijken schok” had gekregen…

Camille Jenatzy, de Rode Duivel, 1908
Camille Jenatzy, de Rode Duivel, 1908

De naam “Rode Duivels” had natuurlijk een link met het rode shirt van de Belgische voetballers. Vermoedelijk liet Pierre Walckiers zich echter ook inspireren door een andere sportheld: Camille Jenatzy. Deze Belgische autocoureur verbrak maar liefst drie keer het wereldsnelheidsrecord op land en was de eerste man die met een auto de 100 km/u-barrière doorbrak. Zijn strijdlust en opvallende voorkomen, rossige haren met een puntig sikje, leverde hem in de pers de bijnaam Rode Duivel op.

Het 'koperen dingetje' de wisselprijs voor interlands tussen Nederland en België.
Het ‘koperen dingetje’ de wisselprijs voor interlands tussen Nederland en België.
De Belgische voetballers raasden in 1906 over het veld toen ze gehakt maakten van de Nederlanders. Waarschijnlijk deden ze de verslaggever denken aan deze internationaal bekende coureur. De voetballers werden zo dus Rode Duivels.

Koperen dingetje

Begin vorige eeuw was het nog gebruikelijk dat er bij een interland-treffen zowel een uit- als een thuiswedstrijd werd gespeeld. Twee weken later troffen de twee landen elkaar dus weer, dit keer in Rotterdam. Opnieuw wonnen de ‘Rode Duivels’, zij het met iets minder afgetekende cijfers: 2-3. De ‘duivels’ hadden echter wel opnieuw hun vurige kant laten zien, want ze kwamen terug van een 2-0 achterstand.

Een treffen tussen Nederland en België wordt ook wel aangemerkt als de Derby der Lage Landen. Tot 1926 ontving de winnaar een heuse bokaal: de Coupe Van den Abeele. De Nederlanders vonden deze wisselprijs zo lelijk dat ze schamper spraken van ‘het koperen dingetje’.

Nederlands elftal voor de returnwedstrijd tegen België, in Rotterdam. Ook dit duel werd verloren.
Nederlands elftal voor de returnwedstrijd tegen België, in Rotterdam. Ook dit duel werd verloren. (KNVB)

Bronnen

-https://www.rtl.fr/sport/football/coupe-du-monde-pourquoi-l-equipe-de-belgique-s-appelle-les-diables-rouges-7900208908
-https://www.antwerpen.be/info/5ec52e8a901c1fc44136dec9/walk-of-fame-voetbalstraat
-https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161108_02562403
-https://koersmuseum.be/nl/blog/the-real-red-devils
-https://sportgeschiedenis.nl/sporten/voetbal/de-bijnaam-rode-duivels-voor-de-belgische-voetballers-werd-al-in-1906-verzonnen/
×