‘Daar komen de heren het veld op’
Op 11 maart 1928 werd voor het eerst live verslag gedaan voor de radio van een interland voetbalwedstrijd. De radioreportage kwam uit het toenmalige stadion gelegen aan de Van Tuyll van Serooskerkenweg in Amsterdam. Een stadion dat pal tegenover het huidige Olympisch Stadion lag, in 1914 was geopend en in 1929 alweer werd afgebroken voor huizenbouw (het laatste gedeelte van het plan Berlage).
Han (Hartog) Hollander, geboren op 5 oktober 1886, was een van acht kinderen uit het joodse gezin Hollander. In 1921 werd hij plaatsvervangend chef van de sportredactie van De Telegraaf. Toenmalig AVRO-topman Willem Vogt kende Hollander uit zijn diensttijd en wist dat hij in De Telegraaf enthousiaste voetbalverslagen schreef en haalde hem in 1928 bij de radio binnen als eerste sportcommentator.
Later dat jaar weigerde Hollander in eerste instantie om tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam verslag te doen omdat hij bang was dat er minder toeschouwers naar het stadion zouden komen vanwege zijn populariteit bij de radio. Na de Spelen werd op het dak van de marathontribune een speciaal radiohokje voor hem gebouwd waar hij dan regelmatig de deur van openzette waardoor de luisteraars nog meer het gevoel kregen er lijfelijk bij te zijn.
Oorlog
‘Ik houd er rekening mee ieder moment te worden opgepakt. Je kunt daar toch niets tegen doen, tienduizenden zijn ons al voorgegaan.’
In januari 1943 schreef hij nog vanuit Westerbork dat de omstandigheden dusdanig slecht waren dat de dood boven het leven was te verkiezen. Een paar maanden later maakte zijn vrouw Leentje in het kamp een beledigende opmerking tegen een Duitse joodse vrouw. Deze vrouw vertelde dit aan de kampcommandant, vond dat Leentje te ver was gegaan en liet het gezin in barak 51 opsluiten waarna het echtpaar Hollander en dochter op transport werden gezet naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen, samen met 2416 andere personen van wie niemand de verschrikkingen heeft overleefd. Het gezin Hollander werd op 9 juli 1943 vergast. Voor hun laatste woonplek, het huis aan de Amstelkade 118, liggen tegenwoordig twee Stolpersteine (struikelstenen), ontworpen door de Duitse kunstenaar Gunter Demig. In Nederland liggen tot op heden meer dan achtduizend van deze herdenkingsstenen, waarvan ongeveer negenhonderd in Amsterdam.

Harry Elte
Zijn bekendste en nog bestaande werk is de Synagoge gelegen in de Jacob Obrechtstraat in Amsterdam.
Boek: Mijn Olympisch Stadion. Een stadion vol magische herinneringen