WOII-munitie zorgt voor brandgevaar in Apeldoorn

In een bos in Apeldoorn ligt zoveel gevaarlijke munitie uit de Tweede Wereldoorlog, dat de brandweer het gebied nauwelijks durft te betreden. Dat meldt dagblad De Stentor dat de hand wist te leggen op rapporten van TNO en de brandweer die naar het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn gestuurd.

Het zou gaan om de grootste Duitse munitie-opslag uit de Tweede Wereldoorlog. De munitie ligt verspreid in de bossen van Apeldoorn. Het fosfor in de bommen kan volgens de brandweer ‘onbeheersbare’ natuurbranden veroorzaken. Deze branden kunnen vervolgens onder meer een bedreiging vormen voor onder meer de Apenheul, Paleis Het Loo, het Aardheid en de woonwijk Berg en Bos.

Urgent

Het bestaan van de munitie-opslag is al heel lang bekend. De gemeente Apeldoorn laat de risico’s ook al sinds 1998 analyseren. Volgens De Stentor blijkt uit de nieuwe rapporten echter dat de problematiek veel groter is dan aanvankelijk werd gedacht. Volgens burgemeester John Berends van Apeldoorn tonen de rapporten aan dat er haast moet worden gemaakt met het opruimen van de munitie. Hiervoor zou nog 40 miljoen euro nodig zijn.

Meer Tweede Wereldoorlog

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: