/

WOII-museum in Eusebiuskerk in Arnhem

De verwoeste Eusebiuskerk, Arnhem, september 1944. Bron: www.pbdoetmee.nl/nostalgischnederland/
De verwoeste Eusebiuskerk, Arnhem, september 1944. Bron: www.pbdoetmee.nl/nostalgischnederland/

In de Eusebiuskerk in Arnhem komt een museum dat volledig gewijd is aan de Slag om Arnhem. De kerk en het Airborne Museum in Oosterbeek hebben hierover een afspraak gemaakt.

Eusebiuskerk in Arnhem - Foto: CC
Eusebiuskerk in Arnhem – Foto: CC
De Eusebiuskerk dateert uit de vijftiende eeuw en liep zelf ook grote op tijdens de Slag om Arnhem. Na de Tweede Wereldoorlog werd de kerk hersteld en de 93 meter toren werd compleet herbouwd. De presentatie over de Slag om Arnhem wordt ingericht in deze kerktoren.

Vier verdiepingen

De Slag om Arnhem vond plaats van 17 tot 25 september 1944 en maakte onderdeel uit van Operatie Market Garden. De geallieerden probeerden de Rijnbrug tijdens de slag in handen te krijgen. Tijdens de gevechten kwam Arnhem zo zwaar onder vuur te liggen dat de inwoners geëvacueerd moesten worden. Voor veel mensen staat de Eusebiuskerk symbool voor de Slag om Arnhem en de evacuatie.

De tentoonstelling komt in vier verdiepingen van de kerktoren. Het Airborne Museum heeft veel materiaal over de Slag om Arnhem. Het museum is gevestigd in de villa Hartenstein die tijdens de slag als het hoofdkwartier van de geallieerden diende en trekt ongeveer honderdduizend bezoekers per jaar.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: