Week van de koloniale geschiedenis

Zeldzame Karel V penning gevonden in Grave

Foto: ARC – L. de Jong
Bij een opgraving in het historische centrum van Grave (Noord-Brabant) hebben archeologen een zeldzame zestiende-eeuwse penning gevonden met daarop de beeltenis van Karel V van het Heilige Roomse Rijk (1500-1558).

De vondst werd gedaan door medewerkers van het archeologische bureau ARC. Archeologen deden onderzoek in het centrum van Grave naar aanleiding van grote nieuwbouwplannen. Op de gevonden penning is een portret te zien van Karel V, afgebeeld met platte pet en het profiel met de voor hem karakteristieke onderkaak. Karel V van het Heilige Roomse Rijk was afkomstig uit het Huis Habsburg en vanaf 1506 landheer van alle Nederlandse gewesten. ARC over de vondst van de penning:

Het bleekeen penning te zijn, die zo zeldzaam is dat er zélfs nog geen exemplaar van in de nationale verzameling van het Geldmuseum in Utrecht aanwezig is.

Op het omschrift van de penning staat IMP CES CAROLVS V HISP A C VTIVSQ SICILIATE IERVSALE REX ARCHIDVX AVST PPP AVG. Vertaald in het Nederlands staat er:

- advertentie -

De heerser keizer Karel V koning van Spanje van beide Siciliën en van Jeruzalem aartshertog van Oostenrijk de godvruchtige de gelukkige de vermeerderaar.

De penning is aan een zijde bewerkt en volgens de archeologen van Duitse oorsprong. Vermoedelijk dateert de penning uit 1520. Karel V was toen twintig jaar oud. De penning is gegoten, in een koper – tin legering. Het archeologisch onderzoek in het historische centrum van Grave is inmiddels afgerond. Naast de penning vonden archeologen er onder meer veel aardewerk en glas. De komende tijd worden de vondsten nader onderzocht.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: