Bourgondische Kreits en de Transactie van Augsburg

De Bourgondische Kreits was een bestuurlijke eenheid binnen het Heilige Roomse Rijk dat sinds 1512 bestond. Wat hield de Bourgondische Kreits, ontstaan in 1548, in? En hoe ontwikkelde deze bestuurlijke eenheid zich?

De worsteling met Maarten Luther

Craig Harline beschrijft niet alleen de religieuze discussies, maar ook het politieke gekonkel en de bondgenootschappen die zich rondom Maarten Luther vormden.

De Pragmatieke Sanctie (1549)

In de Pragmatieke Sanctie van Karel V werd bepaald dat de bezittingen van de keizer in de Nederlanden voortaan 'een en ondeelbaar' zouden zijn.

Koninginnen van Spanje

De Spaanse traditie voorziet al sinds vele eeuwen in de voorrang van mannelijke boven vrouwelijke troonopvolgers. Dat betekent echter niet dat koninginnen altijd een onbeduidende rol speelden.

De ‘peerdemuile’ van Karel V

Een opeenvolging van huwelijken met incestueuze inslag had na verloop van tijd echter opvallende fysieke deformaties tot gevolg, alsof de evolutie zelf een stokje voor het plan wou steken.

De Gentse Sint-Baafsabdij, parel uit het verleden

De oorsprong van de Sint-Baafsabdij moeten we zoeken bij de figuur Amandus. Om zijn bekeringswerk kracht bij te zetten bouwde hij de ‘Ganda-kerk’, genoemd naar zijn ligging. Ganda is immers het Keltische woord voor monding.

Over Brugse Zotten en Gentse Stroppendragers

Brusselaars hebben de bijnaam ‘kiekenfretters’, inwoners van Aalst zijn ’ajuinen’ en een Antwerpenaar is een ’sinjoor’. Maar waarom worden Gentenaren ‘Stroppendragers’ en Bruggelingen ‘Brugse zotten’ genoemd?

Bloody Mary, of een nicht van Karel V verovert de wereld

Adel en geilheid. Machtsgeilheid. Niet weinig adellijke geslachten hebben er door de eeuwen naar gestreefd hun macht te vergroten. Macht door te ijveren naar meer bezit en politieke invloed. Kinderen, en vooral de vrouwelijke, waren dan ook pionnen van onschatbare waarde op het politieke schaakbord. Twee adellijke families uit het

Weg langs de Grens

Grenzen overleven vaak tal van politieke veranderingen. Romeinse Rijk – middeleeuwse hertogdommen – Duitse Rijk – Westwall. De geschiedenis ligt dan wel op straat en voor je neus, maar wordt zelden in zulke mooie panklare laagjes opgediend.

Van Vollenhoven opent Museum aan het Vrijthof

Het vernieuwde Museum aan het Vrijthof in Maastricht wordt op 1 juni geopend door Pieter van Vollenhoven, de man van prinses Margriet. Het museum heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Bij de opening onthult Van Vollenhoven onder meer een herplaatst beeld van Karel V van het Heilige Roomse Rijk (1500-1558). Aansluitend maakt