Dark
Light

Zelfmoordbrieven Marie von Vetsera gevonden

Auteur:
1 minuut leestijd
Afscheidsbrief die Marie aan haar moeder richtte (ÖNB)
Afscheidsbrief die Marie aan haar moeder richtte (ÖNB)

In het archief van een bank in Oostenrijk zijn zelfmoordbrieven gevonden van barones Marie von Vetsera, de maîtresse van de Oostenrijkse kroonprins Rudolf. In 1889 besloot zij, samen met haar minnaar, uit het leven te stappen.

Marie von Vetsera
Marie von Vetsera
Over het algemeen wordt aangenomen dat Rudolf eerst Marie doodschoot om vervolgens zichzelf met een revolver van het leven te beroven. De tragische gebeurtenis voltrok zich op Mayerling, het jachtslot van keizer Frans Jozef I.

Rudolf was de enige zoon van Frans Jozef en diens vrouw Elisabeth, beter bekend als Sisi. In 1881 trouwde hij met Stefanie, de dochter van Leopold II van België. Erg gelukkig was het huwelijk niet. Gelukkig was hij wel met de jonge barones. Vanwege hun gedoemde liefde besloten zij in 1889 zelfmoord te plegen. Rudolf was toen dertig jaar oud, Marie slechts zeventien.

Het was bekend dat er afscheidsbrieven van Marie waren, maar ze werden nooit gevonden door historici. Nu zijn er recent twee van deze brieven gevonden in het archief van een Oostenrijkse bank, samen met enkele andere documenten van de barones. Het gaat om brieven die Marie kort voor haar overlijden schreef aan haar moeder, broer en zus.

Brief aan haar moeder:

“Liebe Mutter –
Verzeih mir was ich gethan. –
Ich konnte der Liebe nicht wiederstehen. In Übereinstimmung mit Ihm will ich
neben Ihm im Friedhof von Alland begraben sein. –
Ich bin glücklicher im Tod als im Leben. Deine
Mary”

Brief aan broer:

“Mein lieber Feri –
Leider konnte ich Dich nicht mehr sehen. Leb wohl, ich werde von der – anderen
Welt über Dich wachen weil ich Dich sehr lieb habe. –
Deine treue Schwester
Mary”

Boek: Frauen Um Kronprinz Rudolf

×