Gruwelijk boek over Duitse zelfmoordgolf in mei 1945

Tussen 30 april en 3 mei 1945 brachten zich, alleen al in het Oostduitse provinciestadje Demmin, tussen de 700 en meer dan 1000 mensen om het leven. Het waren bewoners en vluchtelingen uit het oosten van Duitsland die in paniek waren geraakt bij de nadering van het Russische Rode Leger.

De lugubere zelfmoord van actrice Peg Entwistle in 1932

Op 13 juli 1923 plaatsen Amerikanen letters in de heuvels bij Los Angeles, met als tekst: ‘Hollywoodland’. De dertien letters, in het wit, waren elk liefst vijftien meter hoog. Jaren later, in september 1932, stonden de letters er nog en zouden ze het toneel vormen voor een lugubere zelfmoord.

Man overboord

Passagiers keken uit naar de aankomst in de haven, eindelijk aan de wal. Op 30 december 1930, aan het einde van dat jaar, nam één van de passagiers een ander besluit.

Görings cyanide-ampul | Zelfmoord in het Derde Rijk

De Britse historicus Roger Moorhouse selecteerde voor het boek Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen voorwerpen die ieder iets bijzonders vertellen over de geschiedenis van Nazi-Duitsland. Van Eva Brauns lipstick tot camouflagekleding van de Waffen-SS en van een Tiger Tank tot Hitlers Mein Kampf. In zijn boek geeft de schrijver

David Hume (1711-1776) – Schotse filosoof

De Schotse filosoof, historicus en econoom David Hume was een van de gezichtsbepalende filosofen van de achttiende eeuw, de eeuw van de Verlichting. Zijn hoofdwerk was A Treatise of Human Nature (1739-1740), maar ook zijn zesdelige historische meesterwerk The History of England (1754-1762) is bekend. Wie was David Hume precies

Casper Naber, de verzetsstrijder achter de geheime zendpost ‘Beatrix-Met’

‘Clou’, het Franse woord voor nagel of spijker. Dat is de schuilnaam van verzetsstrijder Casper Naber (16 maart 1906 – 11 november 1944) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was eigenaar van een winkelpand aan de Gelkingestraat in Groningen, waar gereedschappen en ijzerwaren werden verkocht. Tijdens de oorlog maakte Naber deel

De zelfmoordgolf van mei 1940

Na de Duitse inval van mei 1940 pleegden honderden mensen zelfmoord. Vermoedelijk deed minstens eenzelfde aantal een poging die mislukte.

Het einde van de Rock & Roll Junky

Op 11 juli 2001 ging er een schok door de stad. Herman Brood had een einde aan zijn leven gemaakt door van het dak van het Hilton-hotel te springen.

Het verhaal van Alan Turing

Onlangs verscheen bij Hollands Diep de biografie 'Alan Turing, het Enigma' van Andrew Hodges. Het enigma in de ondertitel slaat niet alleen op de persoon, maar ook op zijn bekendste wapenfeit: het mede ontcijferen van de geheime Duitse code tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De dood van Cleopatra

Een misverstand, de wereld in geholpen door Ploutarchos, is dat Cleopatra met twee dienaressen zelfmoord pleegde door zich door een adder te laten bijten.

Postuum gratie voor wiskundige Alan Turing

Koningin Elizabeth heeft codekraker Alan Turing postuum gratie verleend. In de jaren vijftig werd de beroemde wiskundige veroordeeld omdat hij homoseksuele handelingen had verricht. Die veroordeling is nu ongedaan gemaakt.