Eind jaren dertig proberen veel Duitse Joden de vervolging in nazi-Duitsland te ontvluchten. Nederland laat ze mondjesmaat toe. Joden in Nederland zetten zich in voor deze vluchtelingen, ze helpen ze de grens over en regelen opvang.
Tussen 30 april en 3 mei 1945 brachten zich, alleen al in het Oostduitse provinciestadje Demmin, tussen de 700 en meer dan 1000 mensen om het leven. Het waren bewoners en vluchtelingen uit het oosten van Duitsland die in paniek waren geraakt bij de nadering van het Russische Rode Leger.
Op 13 juli 1923 plaatsen Amerikanen letters in de heuvels bij Los Angeles, met als tekst: ‘Hollywoodland’. De dertien letters, in het wit, waren elk liefst vijftien meter hoog. Jaren later, in september 1932, stonden de letters er nog en zouden ze het toneel vormen voor een lugubere zelfmoord.
Passagiers keken uit naar de aankomst in de haven, eindelijk aan de wal. Op 30 december 1930, aan het einde van dat jaar, nam één van de passagiers een ander besluit.
De term harakiri is een Japans woord voor zelfmoord, meestal gepleegd door samoerai. Maar dan wel op een zeer pijnlijke manier.
De Britse historicus Roger Moorhouse selecteerde voor het boek Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen voorwerpen die ieder iets bijzonders vertellen over de geschiedenis van Nazi-Duitsland. Van Eva Brauns lipstick tot camouflagekleding van de Waffen-SS en van een Tiger Tank tot Hitlers Mein Kampf. In zijn boek geeft de schrijver bij ieder voorwerp historische duiding. Op Historiek publiceren we een
De Schotse filosoof, historicus en econoom David Hume was een van de gezichtsbepalende filosofen van de achttiende eeuw, de eeuw van de Verlichting. Zijn hoofdwerk was A Treatise of Human Nature (1739-1740), maar ook zijn zesdelige historische meesterwerk The History of England (1754-1762) is bekend. Wie was David Hume precies en wat was de kern van zijn gedachtegoed?
‘Clou’, het Franse woord voor nagel of spijker. Dat is de schuilnaam van verzetsstrijder Casper Naber (16 maart 1906 – 11 november 1944) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was eigenaar van een winkelpand aan de Gelkingestraat in Groningen, waar gereedschappen en ijzerwaren werden verkocht. Tijdens de oorlog maakte Naber deel uit van de verzetsgroep Packard, een Nederlandse inlichtingengroep die verbonden
Verzetsman Gerrit Kastein pleegde in 1943 zelfmoord door geboeid uit een kamer op het Binnenhof te springen. Zo voorkwam hij dat hij zijn kompanen verraadde.
Na de Duitse inval van mei 1940 pleegden honderden mensen zelfmoord. Vermoedelijk deed minstens eenzelfde aantal een poging die mislukte.
Op zaterdag 10 maart 1906 gooide Wilhem Johan de Bordes zich in Batavia voor de trein. Hij was 35 jaar. “Kassian, De Bordes is dood,” zeiden de mensen.
Op 11 juli 2001 ging er een schok door de stad. Herman Brood had een einde aan zijn leven gemaakt door van het dak van het Hilton-hotel te springen.
Hij is minder bekend dan zijn geestverwant Johan van Oldenbarnevelt, maar Gilles van Ledenberg (1548-1618) was een even markant en tragisch figuur.
Een aantal opmerkelijke sterfgevallen in zijn voorgeslacht bracht de jonge historicus Wiebe de Graaf ertoe onderzoek te doen naar zijn familiegeschiedenis.
In 1859 vond in Nederland het proces-Dettemeijer plaats. Een echtpaar had besloten samen zelfmoord te plegen, maar de uitvoering daarvan liet te wensen over.
Alan Turing stond aan de wieg van de moderne computer. De basis voor zijn roem legde hij met de publicatie van het artikel ‘On computable numbers’ in 1936.
Een misverstand, de wereld in geholpen door Ploutarchos, is dat Cleopatra met twee dienaressen zelfmoord pleegde door zich door een adder te laten bijten.
In het archief van een bank in Oostenrijk zijn zelfmoordbrieven gevonden van barones Marie von Vetsera, de maîtresse van de Oostenrijkse kroonprins Rudolf.
Leon Goldensohn voerde tussen januari en juli 1946 talloze gesprekken met gevangenen en getuigen en onderwierp hen aan uitgebreide ondervragingen.
Wiskundige Alan Turing werd vorige week gerehabiliteerd. Maar was dat wel zo'n goed idee? Historicus Jona Lendering denkt van niet.
Koningin Elizabeth heeft codekraker Alan Turing postuum gratie verleend. In de jaren vijftig werd de beroemde wiskundige veroordeeld omdat hij homoseksuele handelingen had verricht. Die veroordeling is nu ongedaan gemaakt.