Passagiers keken uit naar de aankomst in de haven, eindelijk aan de wal. Op 30 december 1930, aan het einde van dat jaar, nam één van de passagiers een ander besluit.
Toen Hermann Göring op de avond van 15 oktober 1946 deze glazen ampul met cyanide tussen zijn tanden brak, volgde hij veel van zijn collega-nazileiders in het ontlopen van gerechtigheid door het plegen van zelfmoord.
De Schotse filosoof, historicus en econoom David Hume was een van de gezichtsbepalende filosofen van de achttiende eeuw, de eeuw van de Verlichting. Zijn hoofdwerk was A Treatise of Human Nature (1739-1740), maar ook zijn zesdelige historische meesterwerk The History of England (1754-1762) is bekend. Wie was David Hume precies en wat was de kern van zijn gedachtegoed?
‘Clou’, het Franse woord voor nagel of spijker. Dat is de schuilnaam van verzetsstrijder Casper Naber (16 maart 1906 – 11 november 1944) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was eigenaar van een winkelpand aan de Gelkingestraat in Groningen, waar gereedschappen en ijzerwaren werden verkocht. Tijdens de oorlog maakte Naber deel uit van de verzetsgroep Packard, een Nederlandse inlichtingengroep die verbonden
Verzetsman Gerrit Kastein pleegde in 1943 zelfmoord door geboeid uit een kamer op het Binnenhof te springen. Zo voorkwam hij dat hij zijn kompanen verraadde.
Op zaterdag 10 maart 1906 gooide Wilhem Johan de Bordes zich in Batavia voor de trein. Hij was 35 jaar. “Kassian, De Bordes is dood,” zeiden de mensen.
Een aantal opmerkelijke sterfgevallen in zijn voorgeslacht bracht de jonge historicus Wiebe de Graaf ertoe onderzoek te doen naar zijn familiegeschiedenis.