Dark
Light

Zilveren aanwinsten voor Drents Museum

Auteur:
1 minuut leestijd
Jan Eisenloeffel (1876-1957) (ontwerp) / Fa C.J. Begeer, Utrecht (uitvoering), Mokkaservies op blad, 1906, zilver, email en rotan
Jan Eisenloeffel (1876-1957) (ontwerp) / Fa C.J. Begeer, Utrecht (uitvoering), Mokkaservies op blad, 1906, zilver, email en rotan (Persfoto Drents Museum)

Het Drents Museum in Assen heeft twee zilveren objecten geschonken gekregen uit de zogeheten Collectie Krekel. Het gaat om een mokkaservies uit 1906 van edelsmid Jan Eisenloeffel en een inktstel uit 1919 ontworpen door kunstenaar Jac. van den Bosch. De aanwinsten zijn tot en met begin september in het museum te zien.

Mokkaservies

Het mokkaservies uit 1906 is een topstuk uit de beginjaren van Jan Eisenloeffel (1876-1957). De meest opvallende kenmerken van Eisenloeffels ontwerpen zijn de strakke eenvoudige vormen, onopvallende elementen als klinknagels en het gebruik van email. Binnen de collectie Kunst 1885-1935 van het Drents Museum is Eisenloeffel een van de meest toonaangevende toegepaste kunstenaars. Met zijn sobere en praktische ontwerpbenadering zette Eisenloeffel de Nieuwe Kunst (Nederlandse variant van de Art Nouveau of Jugendstil) internationaal op de kaart.

Jac. van den Bosch (1868-1948) (ontwerp) / 't Binnenhuis, Amsterdam (uitvoering), Inktstel, 1919, zilver
Jac. van den Bosch (1868-1948) (ontwerp) / ’t Binnenhuis, Amsterdam (uitvoering), Inktstel, 1919, zilver (Persfoto Drents Museum)

Inktstel

Het inktstel uit 1919 is ontworpen door kunstenaar Jac. van den Bosch (1868-1948). Het is gemaakt in opdracht voor een zilveren jubileum bij verzekeringsmaatschappij De Nederlanden. Van den Bosch, die tijdens zijn loopbaan ook meubelen, tapijten, lampen, klokken en serviezen ontwierp, hield net als Eisenloeffel van eenvoudige en functionele decoratie. Het inktstel vormt een aanvulling op het werk van Van den Bosch dat zich al in de museumcollectie bevindt.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Zelfde rubriek

×