Zuiderparkstadion definitief geschiedenis

Zuiderparkstadion van ADO Den Haag in 2004
Zuiderparkstadion van ADO Den Haag in 2004
Het is alweer jaar bijna zeven jaar geleden dat ADO Den Haag zijn laatste wedstrijd in het Zuiderparkstadion speelde. Het stadion verdwijnt nu definitief. Maandag worden de eerste voorbereidingen getroffen voor sloop van de restanten van het stadion.

DO Den Haag - Foto: CC/Alex van Buuren
DO Den Haag – Foto: CC/Alex van Buuren
Het Zuiderpark Stadion was sinds 1925 de thuisbasis van de voetbalclub ADO Den Haag. Het stadion werd oktober van dat jaar officieel geopend door wethouder P. Droogleever Fortuyn. Twaalf jaar later was deze wethouder overigens burgemeester van Rotterdam en gaf hij het startsein voor de bouw van een ander beroemd stadion: De Kuip.

Nadat ADO het Zuiderparkstadion in gebruik had genomen, groeide de vereniging snel. Kort na de verhuizing behaalde de club het eersteklasserschap, destijds de hoogste voetbalklasse in Nederland. Het stadion kreeg om die reden een hoofdtribune. Die ging in 1982 echter verloren. Aanhangers van de club staken hem namelijk in brand omdat ze boos waren over een aanstaande degradatie.

Kyocera Stadion

ADO Den Haag won twee keer het landskampioenschap en twee keer de KNVB beker.

- advertentie -

Op 22 april 2007 speelde de club voor het laatst een wedstrijd in het Zuiderpark. Die wedstrijd, waarin FC Groningen de tegenstander was, werd echter na vijftig minuten gestaakt vanwege ongeregeldheden op de tribune. ADO verhuisde hierna naar het Kyocera Stadion bij het Prins Clausplein.

Het oude stadion maakt plaats voor een groot sport- en leercomplex.

Om het voetbalkampioenschap van Nederland: ADO – AGOVV (1 juni 1942)

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: